Charakterystyka polecanych odmian brzoskwiń

Odmiany wczesne

  • Harnaś

Brzoskwinie tej odmiany pochodzą ze Stacji Doświadczalnej w Harrow (Kanada). Powstały ze skrzyżowania odmian Cresthaven oraz Harbinger. Drzewo wykazuje silny wzrost, wytwarza zagęszczoną i wzniesioną koronę. Charakteryzuje się wystarczającą wytrzymałością na niskie temperatury. Kwiaty są dzwonkowate i średnio wcześnie kwitną. Owoce są średniej wielkości, regularne, symetryczne, kulisto-eliptyczne, o masie 90-130 g. Skórka owocu jest żółta i silnie omszona, przy stopniowym osiąganiu dojrzałości powstaje na niej ciemnoczerwony, marmurkowy rumieniec. Miąższ jest słodko-kwaśny, żółty i częściowo odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia, zdarza się, że w tym samym czasie co odmiana Royalvee oraz mniej więcej dwa tygodnie przed odmianą Redhaven. Owoce dojrzewają dość wcześnie i dają wysoki plon. Harnaś jest odmianą deserową. Korzystną cechą jest to, że owoce nie obsypują się przed zbiorem.

  • Royalvee

Jest to odmiana otrzymana w Kanadzie w Stacji Badawczej Vineland. Powstała w wyniku skrzyżowania odmian (Halehaven x Vedette) i Veteran. Wykazuje korzystne cechy, jakimi są duża plenność, wytrzymałość na niskie temperatury, jak również odporność na choroby kory i drewna. Drzewo wykazuje dość dużą siłę wzrostu i tworzy silnie zagęszczoną koronę. Odmiana bardzo wcześnie chodzi w okres owocowania i bardzo obficie owocuje nawet w mniej korzystnych warunkach klimatycznych. Kwiaty różowe gęsto osadzone na pędzie, kwitną bardzo wcześnie i wykazują odporność na wiosenne przymrozki. Owoce są średniej wielkości, kuliste i regularne, o masie 80-120 g. Skórka ma barwę jasnopomarańczową z marmurkowym rumieńcem, który pokrywa przeważającą cześć powierzchni owocu. Jest ona gruba i dobrze oddziela się od miąższu. Miąższ jest bardzo smaczny i soczysty, łatwo odchodzi od pestki. Owoce na drzewie pojawiają się dość szybko, w dużych ilościach, nawet przy niekorzystnych warunkach klimatycznych. Dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia około 18 dni przed odmianą Redhaven.  Korzystną cechą owoców jest to, że nie przejrzewają zbyt szybko i są wytrzymałe na transport. Owoce uważane są za bardzo smaczne, nadają się do bezpośredniego spożycia oraz mogą być wykorzystywane w przetwórstwie.

  • Early Redhaven

Jest to odmiana pochodząca od znanej odmiany Redhaven, ale charakteryzuje się wcześniejszym owocowaniem. Okres ten rozpoczyna się od 15 sierpnia, około 12-14 dni wcześniej od odmiany Redhaven. Drzewa tej odmiany wykazują silny wzrost oraz dość dużą odporność na niskie temperatury oraz choroby. Dzięki temu ma niewielkie wymagania i dlatego jest ceniona w uprawie na terenie całej Polski. Owoce są duże, o masie 100-160 g. Skórka jest złocistożółta z jaskrawoczerwonym rumieńcem, który pokrywa dużą część owocu. Odznaczają się jędrnością miąższu, który ma barwę pomarańczowożółtą oraz bardzo smacznym, soczystym miąższem dobrze odchodzącym od pestki. Odmiana ta jest bardzo plenna.

Odmiany średnio wczesne

  • Reliance

Jest to jedna z odmian amerykańskich wprowadzona w Polsce do uprawy w 1980 roku. Drzewa wykazują średnią siłę wzrostu, tworzy koronę kulistą i silnie zagęszczoną. Zarówno drzewa, jak i pąki kwiatowe są bardzo wytrzymałe na niskie temperatury w czasie zimy. Jest to odmiana kwitnąca dosyć późno, a dzięki temu, że zawiązuje dużo pąków kwiatowych, charakteryzuje się wysokim plonem nawet w niekorzystnych warunkach.  Kwiaty posiadają korzystną cechę, jaką jest odporność na przymrozki wiosenne. Owoce są średniej wielkości, kuliste, ale często niesymetryczne, o masie 80-130 g. Skórka jest zielonopomarańczowa, z marmurkowym, czerwonym rumieńcem, który pojawia się nawet na powierzchni do 70% całego owocu. Miąższ tej odmiany jest koloru żółtopomarańczowego i dobrze odchodzi od pestki. Owoce osiągają dojrzałość około połowy sierpnia, a dokładniej kilka dni przed odmianą Redhaven. Brzoskwinie tej odmiany są wykorzystywane jako owoce deserowe oraz przerobowe.

  • Redhaven

Brzoskwinie tej odmiany zostały otrzymane w amerykańskiej Stacji Badawcze w South Haven w 1930 roku jako skrzyżowanie odmian Halehaven oraz Kalehaven. Drzewo wykazuje dużą siłę wzrostu, tworzy kulistą i zagęszczoną koronę oraz jest dość odporne na niskie temperatury. Pąki kwiatowe kwitną dość wcześnie i są w miarę odporne na przymrozki. Owoce są średnie do dużych, kuliste i regularne, o masie 100-140 g. Mają żółtą skórkę pokrytą w 50-80% marmurkowym rumieńcem. Owoce posiadają soczysty i jędrny miąższ o barwie żółtopomarańczowej, bardzo dobrze odchodzący od pestki. Dojrzewanie owoców przypada na około połowę sierpnia. Jest to termin traktowany jako wskaźnik w określaniu terminu osiągania dojrzałości innych odmian. Brzoskwinie ten odmiany są przeznaczane na przetwory oraz jako owoce deserowe do bezpośredniego spożycia.

Odmiany późne

  • Inka

Jest to jedna z polskich odmian wyhodowana w Skierniewicach w roku 1972 przez T. Jakubowskiego. Drzewo wykazuje silny wzrost i tworzy kulistą koronę, która jest dość wytrzymała na mróz. Kwiaty są duże i średnio wytrzymałe na niskie temperatury w okresie wiosennym. Owoce tej odmiany są duże, owalne o masie 90-160 g. Charakteryzują się  ciemnożółtą, omszoną skórką, pokrytą plamistym, czerwonym rumieńcem. Miąższ jest żółtokremowy, soczysty i bardzo łatwo odchodzący od pestki. Owoce osiągają dojrzałość pod koniec sierpnia, czyli około 10-15 dni po odmianie Redhaven. Brzoskwinie tej odmiany nadają się zarówno do przetwórstwa, jak i do bezpośredniego spożycia w stanie świeżym.

  • Harrow Beauty

Jest to jedna z kanadyjskich odmian wyhodowana w Stacji Doświadczalnej Harrow w 1971 roku ze skrzyżowania odmian Cresthaven oraz Harken. Drzewa charakteryzują się silnym wzrostem, odpornością na niskie temperatury w stopniu podobnym do odmiany Redhaven oraz tworzeniem kulistej korony. Kwiaty tej odmiany kwitną średnio późno. Owoce są średniej wielkości, asymetryczne, o masie 90-150 g. Skórka jest żółta, średnio omszona, pokrywa ją jaskrawy, marmurkowy rumieniec. Miąższ odznacza się barwą jasnopomarańczową, zwięzłością oraz łatwym odchodzeniem od pestki. Dojrzewanie owoców przypada na koniec sierpnia do początku września, czyli około 2-3 tygodnie po odmianie Redhaven. Odmiana ta charakteryzuje się dużą plennością, jej owoce są przeznaczone do przetwórstwa, ale też do bezpośredniego spożycia jako owoce deserowe. W celu poprawienia jakości owoców bardzo ważnym zabiegiem jest przerzedzanie zawiązków.

mgr inż. Dorota Blatsios

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu