Ściółkowanie – po co i jak wykonać?

Ściółkowanie roślin  jest jednym z ważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w ogrodzie. Choć jest pracochłonne to ma ono wiele zalet, a przy niektórych gatunkach roślin uprawnych, staje się nawet koniecznością. Wśród wielu dostępnych metod, trzeba wybrać tę najodpowiedniejszą dla konkretnego gatunku.

Po co wykonuje się ściółkowanie roślin?

Ściółkowanie roślin jest to zabiegiem polegający na okryciu gleby. Stosuje się go w celu:

  • ograniczenia rozwój chwastów – poprzez ograniczenie dostępu do światła,
  • chroni przed nadmiernym wyparowywaniem wody z gleby – ściółki stanowią izolację przytrzymują wilgoć w glebie,
  • pomaga utrzymać stałą temperaturę gleby, chłodząc ją latem i ogrzewając zimą,
  • chroni podłoże przed rozmywaniem w czasie deszczu lub podlewania, a także ogranicza wypłukiwanie z gleby składników pokarmowych,
  • pobudza do rozwoju mikroorganizmy glebowe, które wzbogacają glebę w składniki pokarmowe,
  • zmniejsza ryzyko porażenia truskawek i malin, a także warzyw przez choroby grzybowe oraz zapobiega ich brudzeniu się w wyniku kontaktu z glebą.

Przeczytaj także:


Rodzaje ściółek

Ściółki organiczne Ściółki nieorganiczne
– kompost ogrodowy – otoczaki
– słoma – żwir
– ziemia liściowa – agrowłóknina
– wióry drzewne – kamienie
– mielona kora – grys
– skoszona trawa
– przekompostowana kora
– trociny

Omówienie wybranych ściółek

Słoma

Rozkłada się bardzo powoli, dlatego idealnie nadaje się do ściółkowania warzyw, których uprawa trwa długo i wymaga sporej zawartości wody w glebie. Stosowanie pociętej słomy w międzyrzędziach w uprawie truskawek ma duże znaczenie, ponieważ ściółka ze słomy zawiera dużo kwasu krzemowego, wzmacniającego tkanki roślin oraz skutecznie zapobiega występowaniu chorób grzybowych.

ściółkowanie roślin ogrodniczych

Kora

Stosuje się ja w postaci zmielonej. Najczęściej jest to kora z drzew iglastych i liściastych (zarówno świeża jak i przekompostowana). Z kory drzew iglastych najczęściej stosuje się korę sosnową, ponieważ pomaga utrzymać kwaśny odczyn gleby i jest przydatna szczególnie w uprawie roślin kwasolubnych (iglaków, wrzosów, różaneczników i azalii, borówki amerykańskiej), jeżeli natomiast chcemy odkwasić glebę, warto zastosować ściółkę z kory bukowej, która jest bogata w wapń. Zaletą ściółkowania korą jest jej wolny rozkład i poprawa struktury gleby oraz walory estetyczne.

Agrowłóknina

Jest stosowana najczęściej w uprawie warzyw, ponieważ powoduje wzrost temperatury w glebie, przez co skutecznie zapobiega kiełkowaniu chwastów. Można też ją wykorzystać przy nasadzeniach krzewów iglastych.

Trawa

Przy stosowaniu trawy jako ściółki należy ją dokładnie wysuszyć, ponieważ świeża trawa rozłożona na glebie zacznie gnić i przyniesie odwrotny efekt w postaci chorób grzybowych i szkodników.

Żwir

Stosowany przy nasadzeniach roślin ozdobnych, skutecznie zapobiega powstawaniu chwastów, a także utrzymuje wodę w glebie, dodatkowo stanowi atrakcyjny element dekoracyjny.

Kiedy stosować ściółkowanie?

Ściółkowanie należy rozpocząć wczesną wiosną przed rozwojem pierwszych chwastów. Jeżeli się z tym spóźnimy, trzeba koniecznie usunąć wszystkie, nawet najmniejsze, chwasty, dokładnie spulchnić glebę i przykryć ją ściółką.

Jak wykonać ściółkowanie?

Przed przystąpieniem do tego zabiegu musimy upewnić się, że nasz materiał jest wilgotny, luźny i rozdrobniony. Ściółkę należy rozłożyć równomiernie na całym obszarze, uzyskując warstwę grubości do kilkunastu centymetrów. Mniej należy użyć w miejscach pomiędzy warzywami i niewielkimi roślinami ozdobnymi, a więcej przy większych krzewach i drzewach.

Aby zapobiec podgniwaniu łodyg i pni, ściółkę rozkładamy tak, aby bezpośrednio nie dotykała tych struktur. Warto pamiętać, że częstsze i cieńsze ściółkowanie jest lepsze niż rzadsze i grubszą warstwą.

Dorota Blatsios, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota