Dlaczego warto prowadzić uprawy ekologiczne?

W ostatnich czasach coraz więcej ludzi zaczyna interesować się ogrodnictwem. Nie wynika to tylko z chęci posiadania kolorowych kwiatów w ogrodzie i na balkonie. Dużą uwagę zaczyna zwracać się na to co się je i jakiej to jest jakości, a domowa uprawa pozwala na samodzielne kontrolowanie wzrostu i rozwoju spożywanych produktów.

 ekologiczny

Dobre pożywienie dla zdrowia

W obecnym świecie coraz częściej człowiek zastanawia się jaki wpływ na jego zdrowie mają produkty, które spożywa. Powstaje dużo różnego rodzaju diet, które pozwalają utrzymać organizm zdrowym i pełnym sił. Człowiek zaczyna być świadomy związku pomiędzy spożywanym produktami a samopoczuciem. Śledząc najnowsze badania dotyczące wpływu roślin na ludzi widać, że odkrywa się coraz więcej korzystnych działań warzyw np. przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne czy przeciwwirusowe. Również należy zwrócić uwagę na środowisko, które otacza ludzi. Coraz częściej słyszy się o niepokojących raportach dotyczących zmian w środowisku, w których autorzy piszą o zanieczyszczeniach wód, gleby oraz powietrza. Im bliżej miejsca zamieszkania obserwuje się te niewłaściwe zjawiska, tym bardziej człowiek zaczyna martwić się o własne zdrowie.

Działanie przeciwko naturze

Większość rolnictwa opiera się na systemie orkowym, który ma bardzo niekorzystny wpływ na środowisko. Uprawa taka powoduje zniszczenie warstwy ochronnej gleby i niszczenie jej struktury, sprzyja erozji i obniża jakość gleby. Wynika to przede wszystkim z tradycji jaka panuje w sposobie uprawy gleby. Jest to łatwe i daje efekt „czystego, czarnego pola”. Niewielu rolników zdaje sobie sprawę, że są inne systemy o wiele korzystniejsze dla środowiska, które pozwalają na osiągnięcie porównywalnego plonu z hektara. Dobrym sposobem jest uprawa konserwująca, w której ogranicza się ilość zabiegów i zabezpiecza się glebę, aby cały rok była pokryta roślinami. Warto także zastanowić się na całkowitym zaniechaniem zabiegów agrotechnicznych i zastosować się do zaleceń uprawy zerowej. Opiera się ona na takim doborze gatunkowym, aby rośliny same sobie stwarzały dobre warunki do wzrostu.

Obecnie rolnicy nie wyobrażają sobie wielkopowierzchniowych upraw bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin, ponieważ dzięki nim ograniczają ryzyko wystąpienia chorób i szkodników. Jednak nie zastanawiają się jaki to ma wpływ na przyrodę. Pestycydy nie tylko niszczą wrogów roślin uprawnych, ale także organizmy pożyteczne. O ile szkodniki są w stanie się uodpornić, to pozostałe zwierzęta mogą wymierać.

Ciągły wzrost liczby ludności powoduje zajmowanie coraz to nowych powierzchni pod budowę nowych osiedli, dróg i autostrad kosztem terenów zieleni. Również stale zmniejsza się produktywność istniejących terenów rolniczych poprzez degradację urodzajnej warstwy rolnej. W efekcie prowadzi to do zwiększenia stosowania nawozów sztucznych. Środki te z kolei wpływają na zmniejszenie aktywności glebowych organizmów pożytecznych, co doprowadza do zmniejszenia jakości gleby.

Współpraca z naturą

Stosowanie sztucznych nawozów nie jest jedyną metodą na uprawę warzyw i owoców w ogrodzie przydomowym. Ogrodnicy ekolodzy stawiają przede wszystkim na taki sposób uzyskiwania pożywienia, który nie doprowadza do negatywnego oddziaływania na środowisko. Należy pamiętać, że zastosowanie każdego sztucznego środka ochrony roślin czy nawozu pozostawia ślad w przyrodzie.

Wielu ogrodników coraz częściej sięga po naturalne rozwiązania, które są bezpieczne za równo dla dzieci przebywających w ogrodzie, jak i dla dzikich zwierząt odwiedzających działkę w poszukiwaniu wody i jedzenia. Ogrodnictwo ekologiczne zapewnia sposób uprawy wykorzystujący domowe odpady do produkcji kompostu, pokazuje w jaki sposób prostymi metodami osiągnąć upragniony cel.

Świeże produkty prosto z ogrodu

Ekologiczna uprawa ogrodu opiera się na zasadzie bezpośredniej konsumpcji otrzymanych przez ogrodnika warzyw i owoców. Albo są one od razu zjadane, albo wykorzystywane do robienia przetworów na cały rok. Nie ma możliwości zakupu równie smacznych warzyw, ponieważ zanim one dotrą do konsumenta muszą przejść długą drogę, w trakcie której tracą większość swojego smaku i aromatu. Enzymy, które zaczynają się wytwarzać zaraz po zerwaniu powodują stopniowy rozkład cennych substancji, a im więcej czasu upłynie, tym gorszej jakości będzie zakupione warzywo. Planując nasadzenia w warzywniku przydomowym ogrodnik kieruje się smakiem, aromatem, wyglądem i zapachem, natomiast dla firm o wielkopowierzchniowych uprawach najważniejsza jest odporność na transport i przechowywanie oraz łatwość zwalczania szkodników.

Powodem, dla których ogrodnicy decydują się na uprawy ekologiczne jest uzyskiwanie produktów wolnych od chemikaliów i bogatych w witaminy i składniki pokarmowe. Sami wiedzą co stosują w swoim ogrodzie i mają pełną świadomość wpływu ich działań na środowisko. Zrezygnowanie ze stosowania nawozów przynosi duże korzyści dla otaczającej przyrody, przede wszystkim zmniejsza degradację gleby, ale także zmniejsza zanieczyszczenie wód pitnych, okolicznych rzek, jezior i strumieni. Warto także wspomnieć, że często rośliny ozdobne w ogrodach ekologicznych stanowią schronienie dla owadów pożytecznych.

Powrót do tradycji

Stosowanie sztucznych środków ochrony roślin i nawozów jest stosunkowo nową techniką wprowadzoną około 100 lat temu. Wcześniej również wokół domów były liczne grządki z warzywami służące do bezpośredniego spożycia, często będące jedynym źródłem pożywienia rodziny. Także wokół zamków zakładano piękne ogrody bez stosowania chemikaliów. Ludzie byli bardziej samowystarczalni niż dzisiaj.

Dorota Blatsios, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota