Uprawa warzyw na balkonie

Warzywa z własnego ogródka są dużo zdrowsze niż te kupowane w sklepie. Jednak gdy ogródka brak, można równie dobrze poradzić sobie na balkonie. Nie jest to dużo bardziej problematyczne, a plony można uzyskać drobne.  

warzywa

Mimo najszczerszych chęci niestety nie wszystkie warzywa nadają się do balkonowych upraw. Trzeba zrezygnować z tych, które potrzebują dużo przestrzeni do wzrostu (kapustne, duże dyniowate, duże liściowe) oraz z tych, które tworzą głęboki system korzeniowy (duże rzepowate, korzeniowe). Dobrze kupować rozsady w sklepach ogrodniczych, gdzie mają załączoną etykietkę z nazwą odmiany, albo samemu wyhodować od nasiona. Najczęściej uprawiane są gatunki, które osiągają niezbyt duże rozmiary:

  • cebula(Allium cepa),
  • pomidor(Lycopersicon esculentum),
  • ogórek(Cucumis sativus),
  • fasola pnąca(Phaseolus vulgaris),
  • papryka(Capsicum annuum),
  • sałata(Lactuca sativa),
  • szczypiorek(Allium schoenoprasum),
  • rzodkiewka(Raphanus sativus sativus),
  • pietruszka naciowa (Petroselinum hortense),
  • seler naciowy(Apium graveolens dulce).

Aby zaoszczędzić sobie dużo czasu straconego na pielęgnację, warto warzywom zagwarantować dobry start. Przede wszystkim należy odpowiednio dobrać pojemniki, które nie mogą być zbyt małe, bo rozrastająca się bryła korzeniowa może się nie zmieścić w środku okresu wegetacyjnego. Pojemniki muszą mieć otwory na dnie, którymi będzie wypływał nadmiar wody.

Zakładając uprawę należy zakupić w sklepie ogrodniczym dobrą ziemię ogrodniczą przeznaczoną specjalnie do warzyw. Nie warto brać ziemi wykopanej z przydrożnego rowu, ponieważ jej jakoś będzie pozostawiała wiele do życzenia, a warzywa nie będą w stanie w niej prawidłowo rosnąć. Firmy ogrodnicze tworzą odpowiednią ziemię dopasowaną do wymagań warzyw.

Następnie należy zakupić rozsadę, ale można ją także samemu uzyskać. Wystarczy zapoznać się z wymaganiami poszczególnych roślin i odpowiednio wcześnie wysiać nasiona. Będą one wymagały podwyższonej temperatury i optymalnej wilgotności podłoża. W centrach ogrodniczych można zakupić specjalne mini szklarnie do domowego użytku, w których wysiewa się nasiona. Zapewniają one dobre warunki do wzrostu w początkowym stadium rozwoju.

Przy sadzeniu warto pamiętać o warstwie drenażu na samym dnie pojemnika. Może to być keramzyt wysypany w warstwie około 5 cm, ale z powodzeniem stosuje się różnego rodzaju kamienie czy nawet potłuczone cegły. Po wysadzeniu rozsady do pojemników należy ją dokładnie podlać i ustawić w słonecznym miejscu balkonu. W zależności od zastosowanych odmian należy je częściej lub rzadziej podlewać. Dla uzyskania lepszych plonów warto stosować nawozy przeznaczone specjalnie do warzyw jadalnych. Pozwoli to na uzyskanie smaczniejszych i większych plonów.

Najpopularniejsze warzywa z siewu

  • Czosnek

Wymaga bardzo żyznej i dostatecznie wilgotnej ziemi. Umieszczamy w niej  (na głębokość ok. 3 cm) całe główki  lub pojedyncze ząbki. Wyrosną z nich, liście, które są doskonałą przyprawą do zup.

  • Sałata

Najlepsza będzie sałata rozetowa, która po pierwszym zbiorze szybko odrasta. Nasiona wysiewa się 2–3-krotnie (w odstępach ok. 15 cm) co 14 dni i w ten sposób wciąż mieć świeże listki. Po około 2 tygodniach od wysiewu trzeba wykonać przerywkę, aby rozwijające rośliny miały miejsce do rozwoju. Ważne jest także podlewanie, ponieważ sałata szybko więdnie.

  • Rukola

Jest to jedna z łatwiejszych roślin w uprawie. Nasiona wysiewa się co 2–3 tygodnie, by stale mieć świeże liście. Odstępy między sadzonkami powinny wynosić ok. 6–7 cm. Gdy rośliny wzejdą i wypuszczą po 3–4 listki, należy je przerwać, żeby wyrosły dorodniejsze. Rukola na balkonie nadaje się do zbioru, gdy osiągnie ok. 12 cm wysokości. Trzeba regularnie ją podlewać, bo gdy ma za mało wody, staje się bardzo gorzka, a więc niesmaczna. Roślina ta na ogół nie choruje, ale czasem atakują ją pchełki ziemne. Aby zapobiec inwazji szkodników, dobrze jest okryć szczelnie ziemię włókniną, by owady nie mogły się spod niej wydostać..

  • Koperek

Warto go wysiewać od początku kwietnia, mniej więcej co miesiąc. Wystarczy rozrzucić nasiona na ziemię i przykryć je cieniutką warstwą podłoża. Kiedy siewki wykiełkują, dobrze je przerzedzić, aby odstępy między roślinami wynosiły 10–15 cm. Koperek nie wymaga niemal żadnej pielęgnacji. Trzeba jedynie zadbać, żeby skrzynki stały w miejscu słonecznym, osłoniętym od wiatru, a gleba była zawsze wilgotna. Gdy rośliny wyrosną na wysokość ok. 20 cm, można zrywać pierwsze listki.

Dorota Blatsios, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *