Trujące rośliny w ogrodzie

W każdym ogrodzie jest bardzo dużo różnych roślin, jednak ogrodnik nie zawsze zdaje sobie sprawę, które z nich są trujące. Jest to bardzo ważna informacja szczególnie jeśli w domu są małe dzieci, gdyż rośnie ryzyko, że mogą zjeść fragment trującej rośliny. Również projektując otoczenia szkół i przedszkoli warto zapoznać się z listą gatunków, które mogą spowodować poważne skutki.

cis pospolity

Nie znając charakterystyki poszczególnych roślin trudno jest wiedzieć, które są dla człowieka bezpieczne, a które mogą spowodować wysypkę lub zatrucie. Działanie trujące może pojawić się po zjedzeniu młodych pędów, liści, kwiatów, a czasem owoców. Nie zawsze trzeba zjeść całą roślinę, ponieważ tylko jeden z fragmentów może być szkodliwy tak, jak u cisa, który jest cały trujący poza dojrzałą czerwoną osnówką nasiona. Również wszystkie organy robinii są szkodliwe poza kwiatami i ich nektarem. Najczęściej po kontakcie z taką rośliną dochodzi do poparzenia skóry w wyniku zetknięcia się z sokiem wypływającym z uszkodzonych tkanek roślinnych. Warto pamiętać, że reakcja nie zawsze pojawia się od razu, czasami może dojść do uwidocznienia zaczerwienienia kilkanaście godzin lub nawet dwa tygodnie po kontakcie. Należy też pamiętać, że dużo roślin leczniczych w minimalnych ilościach wpływa korzystnie na organizm, ale w dużych stężeniach może poważnie szkodzić.

Substancje szkodliwe występują u bardzo wielu gatunków, jednak to ich stężenie świadczy o toksyczności. Stanowią one mechanizm obronny przed zwierzętami roślinożernymi zarówno dzikimi, jak i domowymi, ale również mają działanie trujące przy spożyciu przez człowieka. Rośliny te najczęściej można rozróżnić poprzez charakterystyczny nieprzyjemny, ostry zapach lub pikantny smak – szczególnie to dotyczy gatunków dzikich, rosnących w lasach i na łąkach.

 

  1. Trujące kwiaty ogrodowe

Często trujące rośliny mają bardzo ładne kolorowe kwiaty, co może niejednego zmylić. Duża część gatunków cebulowych wykazuje szkodliwe działanie, zaliczamy tu głównie cebulicę, hiacynta, narcyza, tulipana, przebiśniegi. Najbardziej trujące są cebule, ale trzeba uważać na wszystkie fragmenty roślin, ponieważ mogą spowodować silne zatrucie organizmu. Trujące są także liczne gatunki ogrodowe sadzone ze względu na duże walory ozdobne. Trzeba jednak uważać, gdyż często wszystkie części roślin są trujące.

  • Ciemiernik biały (Helleborus nigra)
  • Dyptam jesionolistny(Dictamnus albus)
  • Piwonia chińska (Paeonia lactiflora)
  • Serduszka okazała (Dicentra spectabilis)
  • Zimowit jesienny(Colchicum autumnale)
  • Konwalia majowa (Convallaria majalis)

rośliny trujące

 

  1. Trujące krzewy, drzewa i pnącza ogrodowe

Podobnie jak u poprzedniej grupy roślin także można znaleźć gatunki trujące wśród popularnych krzewów i drzew ogrodowych oraz pnączy sadzonych przy ogrodzeniach i przy budynkach. Szkodliwe działanie mogą wykazywać liście, pędy oraz korzenie, w niektórych przypadkach nawet kwiaty. Warto zapoznać się z poniższą listą, szczególnie w przypadku aranżowania ogrodu przez osoby z małymi dziećmi [Lenard, Wolski 2006].

Nazwa polska Nazwa łacińska Miejsce występowania toksyny
Gatunki iglaste
Jałowiec pospolity Juniperus communis Cała roślina
Jałowiec sabiński Juniperus sabina Wierzchołki pędów
Cis Taxus sp. Cała roślina z wyjątkiem czerwonych osnówek nasion
Żywotnik zachodni Thuja occidentalis Pędy (u osób wrażliwych dotykanie powoduje wysypkę)
Platycladus orientalis Cała roślina
Gatunki liściaste
Bukszpan wieczniezielony Baxus sempervirens Cała roślina, szczególnie liście i kora
Dławisz okrągłolistny Celastrus orbiculatus Cała roślina
Powojnik Clematis sp. Liście, kwiaty, owoce
Żarnowiec Cytisus sp. Cała roślina, szczególnie strąki nasiona
Wawrzynek Daphne sp. Cała roślina, szczególnie owoce
Trzmielina pospolita Eunoymus europeus Liście, kora, owoce
Bluszcz pospolity Hedera helix Cała roślina
Hortensja Hydrangea sp. Cała roślina, szczególnie pąki kwiatostanowe
Kalmia Kalmia sp. Liście
Ostrokrzew Ilex sp. Owoce
Złotokap Laburnum sp. Liście, kora, korzenie, kwiaty, niedojrzałe strąki i nasiona
Ligustr pospolity Ligustrum vulgare Liście, kora, owoce
Mahonia Mahonia sp. Liście, owoce
Pieris Pieris sp. Cała roślina
Czeremcha Prunus Młode pędy, liście, nasiona
Różanecznik żółty Rhododrndron luteum Cała roślina
Różanecznik pontyjski Rhododendron ponticum Trujące dla bydła
Różanecznik fioletowy Rhododendron catawbiense
Różanecznik olbrzmymi Rhododendron maximum
Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia Cała roślina z wyjątkiem kwiatów i nektaru
Bez koralowy Sambucus racemosa liście
Śnieguliczka biała Symphoricarpus albus Owoce
Kalina Viburnum sp. Owoce
Barwinek Vinca sp. Cała roślina
Glicynia Wisteria sp. Cała roślina

krzewy trujące

 

  1. Trujące warzywa i owoce

 W tej grupie roślin nie ma zbyt wiele obaw o zatrucie, ponieważ nie jemy części zawierających szkodliwe substancje. Najczęściej zaszkodzić mogą łodygi i liście. Część gatunków może wywołać nieprzyjemne skutki po spożyciu niedojrzałego owocu lub pędu – np. pomidor i ziemniak. Gatunki sadownicze takie, jak wiśnia, morela i śliwa zawierają substancje trujące w młodych pędach i liściach.

Bibliografia:

Lenard E., Wolski K. 2006 Dobór drzew i krzewów w kształtowaniu terenów zieleni. Wydawnicywo Akademi Rolniczej we Wrocławiu

Dorota Blatsios, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *