Rośliny polecane do kuchni

Dobierając rośliny pokojowe do mieszkania czy domu najczęściej bierze się pod uwagę aranżacje w pokoju dziennym zapominając o reszcie pomieszczeń. Warto dodać element roślinny w każdym pomieszczeniu, gdzie znajduje się choćby małe okno, ponieważ stwarza on przytulną atmosferę. Czasem wystarczy postawić tylko jedną doniczkę, aby odmienić charakter pokoju.

rośliny w kuchni

Kuchnia nie jest jednym z pomieszczeń, w którym spędza się najwięcej czasu. Jednak warto zatroszczyć się o ciekawą aranżację z wykorzystaniem roślin, ponieważ mają one korzystny wpływ na człowieka. Obecnie coraz częściej tworzy się kuchnię połączoną z dużym pokojem. Warto tę przestrzeń połączyć wspólnymi elementami roślinnymi, co ukaże je jako pewną całość kompozycyjną. Wielu projektantów zapomina o możliwościach wykorzystania walorów plastycznych roślin, które potrafią podkreślić charakter pomieszczenia.

Znalezione obrazy dla zapytania herbs kitchen

Do podstawowych funkcji jakie może spełniać zieleń w kuchni należą:

  • możliwość wykorzystania w potrawach – najpopularniejsze jest trzymanie w kuchni ziół, które są na bieżąco używane do gotowanych potraw. Zdecydowanie bardziej zdrowe są świeże przyprawy niż te suszone w torebkach. Dodatek świeżych ziół nadaje lepszy smak i aromat potraw, a także pozwala je w ciekawy sposób dekorować. Większość ziół wydziela przyjemną woń, która orzeźwia pomieszczenie i nadaje mu przyjemny kuchenny charakter. Zaletą uprawy ziół w kuchni jest fakt, iż można to robić niezależnie od pory roku, co pozwala na cieszenie się świeżymi przyprawami cały czas. Warto podkreślić, że samodzielnie zasiane rośliny mają o wiele lepszy aromat i smak niż te kupione w sklepie, poza tym mogą rosnąć o wiele dłużej.
  • oczyszczanie powietrza ze szkodliwych substancji powstających przy smażeniu – rośliny posiadają zdolność wyłapywania i akumulacji zanieczyszczenia na powierzchni swoich liści,
  • produkcja tlenu, co wyraźnie poprawia jakoś powietrza, co korzystnie oddziałuje na osoby przebywające w danym pomieszczeniu,
  • zwiększanie wilgotności powietrza – ma to duże znaczenie szczególnie w mieszkaniach, gdzie grzejniki wysuszają powietrze,
  • rośliny uspokajają człowieka, pozwalają się odprężyć lub wręcz odwrotnie – pobudzają do działania.

Gatunki polecane do kuchni:

Warzywa przyprawowe – bardzo proste w uprawie, często siane lub sadzone w celach edukacyjnych dla dzieci, aby pokazać im jak wygląda rozwój od nasiona do zbioru.

  1. Pieprzyca ogrodowa (Lepidium sativium) – roślina bardziej znana jako rzeżucha uprawiana na Wielkanoc. Stanowi bardzo popularny widok na parapecie w kuchni. Dostępna jest w postaci nasion sprzedawanych w torebkach. Jest bardzo łatwa w uprawie – wystarczy nasiona wysiać na talerzu z namoczoną watą i podlewać regularnie tak aby wata cały czas była wilgotna. Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych. Pierwsze kiełki nadające się do zbioru pojawiają się już po 10-14 dniach. Mają gorzkawy smak, ale można ja kłaść bezpośrednio na kanapki.
  2. Szczypiorek (Allium schoenoprasum) – dostępna w postaci małych cebulek w sklepach ogrodniczych, ale także w hipermarketach. Cebulki można wysadzać dość gęsto (co 3 cm) do ziemi tak, aby wystawały jedynie zeschnięte nasady wierzchołków liści. Nadają się do uprawy w donicach i małych skrzynkach ustawianych na jasnym parapecie. Wymagają regularnego podlewania, jednak będą się dobrze nadawały dla zapominalskich. Po około 2-3 tygodniach maja już długie liście, które można ścinać i dodawać do potraw lub na kanapki.
  3. Kiełki – są łatwe w uprawie, która jest podobna do uprawy pieprzycy ogrodowej. Polecane są zwłaszcza nasiona gorczycy, fasoli mung, soczewicy, rzodkiewki, słonecznika. Nasiona przed wysiewem należy dobrze namoczyć w wodzie, aby pobudzić w nich procesy życiowe i rozpocząć w nich wzrost. Można uprawiać w niewielkich pojemnikach z wilgotną watą ustawionych na jasnym parapecie. Pierwsze zbiory wykonuje się już po 3-5 dniach z zależności od gatunku. Kiełki są bardzo zdrowe, nadają się do sałatek i kanapek. Można je przechowywać kilka dni w lodówce.

Zioła

  1. Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) – łatwa w uprawie i najbardziej popularna roślina polecana do jasnych pomieszczeń. Można ją kupić już wyrośniętą w doniczce, jednak zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest uprawa się ją z siewu, gdyż w ten sposób uzyskane rośliny nadają potrawom lepszy smak i aromat. Najlepiej uprawiać ją w od wiosny do wczesnej jesieni, ponieważ przez zimę będzie miała za mało światła. Lubi stanowiska ciepłe i słoneczne oraz wilgotną, przepuszczalną ziemię. Wysiew wykonuje się do donic lub niedużych skrzynek. Ważnym elementem pielęgnacyjnym jest uszczykiwanie wierzchołków gdy osiągną wysokość 5-6 cm. Zabieg ten pobudzi roślinę do krzewienia się, co w efekcie będzie stymulować powstawanie większej ilości pędów. Świeże liście bazylii można dodawać do mięs i sosów, a także do sałatek i kanapek.
  2. Melisa lekarska (Melissa officinalis) – w przypadku tej rośliny łatwiej uprawę rozpocząć od kupionych sadzonek, gdyż trudno kiełkuje i potrzebuje w tym okresie bardzo specyficznych warunków. Można ją sadzić w głębokich donicach i skrzyniach (minimum 20 cm głębokości) i ustawiać na słonecznych oraz cienistych parapetach. Preferuje podłoże wilgotne. Co jakiś czas warto przyciąć wierzchołki pędów, co pobudzi roślinę do krzewienia się.
  3. Tymianek (Thymus) – nadaje się do uprawy w małych i niskich pojemnikach. Najlepiej kupić gotowe sadzonki w sklepach ogrodniczych, gdyż zakładanie uprawy jest trudne. Nie ma szczególnych wymagań siedliskowych – dobrze znosi ubogie gleby oraz okresowe niedobory wody. Jest rośliną długowieczną, ale wymaga częstego uszczykiwania wierzchołków pędów i wycinania starszych pędów co jakiś czas. Zabiegi te pobudzą roślinę do wytwarzania młodych, aromatycznych liści. Polecany jest tymianek cytrynowy, który wyróżnia się intensywnym zapachem.

http://growandresist.com/wp-content/uploads/2016/03/img_7829.jpg

Rośliny ozdobne

  1. Zielistka (Chlorophytum) – jeszcze kilkanaście lat temu była to jedna z bardziej popularnych roślin domowych. Ceniona była głównie ze względu na wytrzymałość i odporność na niesprzyjające warunki. Posiada zdolność do usuwania zanieczyszczeń z powietrza, dymu nikotynowego oraz dużych ilości dwutlenku węgla. Dobrze sobie radzi na półcienistych stanowiskach. Jest łatwa w uprawie i rozmnażaniu, gdyż wytwarza rośliny przybyszowe na zwisających pędach.
  2. Bluszcz pospolity (Hedera helix) – likwiduje z powietrza formaldehyd, toluen, benzen, ksylen i trójchloroetylen. Polecany szczególnie do zacienionych rogów kuchni i lekko wilgotnej gleby. Odmiany o barwnych liściach potrzebują więcej światła. Należy pamiętać, że nadmiar wody szkodzi tym roślinom i powoduje opadanie liści.
  3. Skrzydłokwiat (Spathiphyllum) – roślina polecana zarówno do kuchni, jak i do łazienek, ze względu na dużą wilgotność powietrza jaka występuje w tych pomieszczeniach. Preferuje półcieniste stanowiska i wilgotną glebę. Ozdobą są okazałe podłużne liście i białe kwiaty.
  4. Kalenchole Blossfelda (Kalechole blossfeldiana) – roślina z rodziny gruboszowatych o ciemnozielonych liściach i kwiatach w bardzo wielu kolorach. Wymaga żyznych gleb, słonecznego stanowiska i umiarkowanego podlewania. Nadaje się do tworzenia barwnych kompozycji. Odmiany o małych rozmiarach nadają się nawet na niewielkie parapety kuchenne.

 

Dorota Blatsios, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

2 Comments

  1. fajne pomysły. Ja w kuchni trzymam zioła – zarówno ze względów estetycznych, jak i apetycznych :). Zauważyłam jednak, że do ziół mocno ciągną muszki owocówki – w zeszłym roku miałam ich straszną plagę. Jakieś rady?
    Być może w tym roku na wiosnę przeniosę uprawę ziół do ogrosu

    • Muszki owocówki często „przychodzą” razem z ziemią, w której rosną rośliny. Szczególnie można to zauważyć w gotowych doniczkach z ziołami kupowanymi w sklepie. Jeśli zioła są uprawiane od nasionka w domu, to winowajcą także może być ziemia ogrodnicza – już nie raz straciłam tak swoje uprawy. Warto regularnie kupować ziemię ogrodniczą w małych ilościach np 5 kg, żeby starczyło tylko na jedno sadzenie. Odradzam kupowanie wielkich worków ziemi i trzymanie jej przez rok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *