Praktyczny ogród – projekt “przyprawy i sałaty”

To zioła sprawiają, że mamy praktyczny ogród. Są uprawiane od tysięcy lat jako rośliny wykorzystywane m.in. w kuchni i medycynie tradycyjnej. Wiadomo, że już około 7 tysięcy lat p.n.e. istniały na Bliskim Wschodzie osady rolnicze, w których stosowano ziołolecznictwo w walce z chorobami. Także teraz w każdym przydomowym ogródku znajdzie się kawałek przestrzeni przeznaczonej tylko pod zielnik, przy czym jego zastosowanie jest głównie kulinarne. 

herbsss

Praktyczny ogród

Wiele osób przyzna, że nie ma nic przyjemniejszego niż dodatek świeżych ziół do potraw, ponieważ te z własnej uprawy są o wiele bardziej aromatyczne. Jednak dla początkujących ogrodników uprawa jakiejkolwiek rośliny jest nie lada wyzwaniem, a okazuje się, że wystarczy poświęcić tylko trochę czasu aby cieszyć się zdrową żywnością z własnego ogrodu.

Planując ogród ziołowy, przede wszystkim należy zastanowić się jakie będzie jego przeznaczenie. Czy będą tam rosły zioła i warzywa wykorzystywane do sałatek, a może domownicy są miłośnikami pomidorów i uwielbiają robione z nich potrawy? Dobry plan i dokładne przemyślenie są podstawą każdego ogrodu, a szczególnie użytkowej jego części. Taki praktyczny ogród, który jest typowo użytkowy, powinien być w każdym domu.

Praktyczny ogród z podstawowymi roślinami przyprawowymi i sałatami

 

1. Założenia projektowe:

  • ogródek ma mieć charakter uprawy współrzędnej – więcej na ten temat w artykule o uprawie współrzędnej
  • w jaki sposób uzyskać rozadę oraz jak przygotować stanowisko pod uprawę, znajdziesz w artykule o zakładaniu ogrodu ziołowego
  • 12 poletek z warzywami i przyprawami – każde 30x30cm,
  • łącznie 16 gatunków roślin przyprawowych i sałat,
  • jeden rząd z aksamitkami – 8 sztuk, będą chroniły przed mszycami

Praktyczny ogród - ogród ziołowy

Sałaty:

  • sałata czerwona karbowana (2 sztuki sadzone po skosie poletka)
  • sałata masłowa
  • sałata zielona karbowana
  • sałata rzymska

Warzywa liściaste:

  • rukola
  • roszponka
  • szpinak
  • szczypiorek

Przyprawy (na każdym poletku po dwie rośliny, po jednym egzemplarzu z obu gatunków):

  • tymianek, szałwia
  • mięta zielona, bazylia czerwona
  • rozmaryn, melisa
  • oregano, bazylia

2. Praktyczny ogród – prowadzenie i pielęgnacja w trakcie sezonu wegetacyjnego

Założenie ogródka to już połowa sukcesu, teraz należy pamiętać o zabiegach pielęgnacyjnych ziół, takich jak nawożenie, przycinanie, podlewanie, odchwaszczanie, ściółkowanie i usuwanie szkodników. Regularne wykonywanie zabiegów to tak częste lub rzadkie, które nie doprowadzi do utopienia roślin, zasuszenia, zgnicia lub zjedzenia przez szkodniki. Więcej o zabiegach pielęgnacyjnych w ogrodzie znajdziesz tu. Nawet praktyczny ogród wymaga pracy, by mógł spełniać swoje zadanie!

Podlewanie

Istnieje prosty sposób na określenie częstotliwości podlewania – trzeba wykonać dwie czynności:

  1. Wyjść do ogrodu i zobaczyć, jaka jest pogoda – jeśli świeci mocne słońce i jest bardzo gorąco – PODLEWAMY, jeśli pada deszcz – NIE PODLEWAMY,
  2. Zagłębić palca w ziemi – jeśli palca nie da się wbić i jest suchy – PODLEWAMY, jeśli jest mokry i oblepiony ziemią – NIE PODLEWAMY.

O pozostałych zabiegach poczytacie w artykule o pielęgnacji ziół. Znajduje się tam dokładny opis, kiedy i jak wykonać dany zabieg.

3. Zbiór i konserwacja ziół

Większość ziół w projekcie “Praktyczny ogród” jest przeznaczona do codziennego spożycia. W miarę ich wzrostu można pobierać liście lub pędy i dodawać do potraw. Jednak przyprawy można poddać konserwacji, tak aby cieszyć się nimi przez długi czas. Więcej informacji na temat optymalnego terminu zbioru oraz domowych sposobów konserwacji znajdziesz w artykule “Zioła – zbiór i konserwacja”

 

Dorota Blatsios, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Powiązane wpisy

Dorota

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *