Historia uprawy winorośli

Uprawa winorośli znana jest człowiekowi od tysięcy lat. Pierwszą produkcję wina odnotowano siedem tysięcy lat temu, na zboczach w Gruzji, u podnóży Kaukazu. Tereny te Rzymianie określali jako kraniec Ziemi.

Znalezione obrazy dla zapytania winorośl

Dla starożytnych cywilizacji był to bardzo interesujący szlachetny trunek. Podkreślał on głownie związek z religią. Dla ludności z terenów Mezopotamii, wino było znaczącym płynem, który towarzyszył im przy świętowaniu. Archeologia pozwala stwierdzić, że wino znane było również w Egipcie, gdzie był podstawowym napojem spożywczym. Dodatkowo miał walor kultu religijnego. Wiemy o tym na podstawie między innymi malowideł ściennych przedstawiających rzeki wina a nimi czuwający bóg słońca Ra.

Od 750 roku p.n.e. możemy mówić o rozpoczęciu produkcji wina europejskiego. Wiąże się to bezpośrednio z historią starożytnych Greków, którzy uprawiali winorośle w rejonach Chisos, Tasos, Rodos czy Lesbos. Wina te były bardzo słodkie, często dodawano do nich także zioła, wzmacniające smak, jak na przykład rozmaryn, cyprysy, wawrzyny, igły sosnowe, haszysz czy olej cedrowy. Największą potęgą winiarską było jednak Imperium Rzymskie. Historia produkcji na szeroką skalę rozpoczyna się dzięki ludom z półwyspu apenińskiego, Etruskom, którzy produkowali białe, słodkie, delikatne wina. Głównymi ośrodkami była północna Italia, czyli Liguria, Emilia Romania, wschodnie wybrzeże, Umbria oraz Toskania. Największym problemem, z jakim zmagali się Rzymianie to transport. Udało się przezwyciężyć problem zwłaszcza w kontekście eksportu wina na wybrzeże dalmatyńskie. Charakter handlowy między tymi dwoma krainami: Dalmcią i Półwyspem Apenińskim, determinowały rozwój zarówno hodowli, jak i produkcji oraz transportu. Pierwsze wina były bardzo cierpkie i nie najlepszej jakości. Do najpopularniejszych należały wina wytrawne. Oczywiście kobiety wolały te słodsze, jednakże wysokoprocentowe były tymi dominującymi w imperium. Spożywano je oczywiście wraz z wodą, co miało charakter bakteriobójczy. Okres średniowiecza to niemal absolutna dominacja produkcji przyklasztornej. Wokół twierdz zakonnych, istniały ogrody owocowo- warzywne, który obejmowały między innymi sektor uprawy winorośli. Podobnie jak w okresie starożytnym, wino było głównym produktem spożywczym oraz był nieodłącznym elementem sprawowania kultu w czasie mszy świętej. Metodologia specjalnie się nie zmieniła od czasów starożytnych a specjalistami w tej dziedzinie są benedyktyni, którzy przebywali w XI wieku na terenach Francji. Zatem w myśl zasady ‘’módl się i pracuj’’ (ora et la bora) zachowano od zapomnienia recepturę produkcji wina znaną od czasów starożytnych.

Przełom i jednocześnie upadek dominacji europejskiej przypada na okres paradoksalnie rozkwitu cywilizacyjnego, czyli na wiek XVI. Jest to czas znany w historii jako okres wielkich podbojów geograficznych. Niestety, wraz z odkryciem i przywiezieniem z Ameryki nowych ziół czy bogactw, kolonizatorzy przywieźli mszycę, która głównie żywią się korzeniem latorośli. Do początku XIX wieku wiele upraw zostało zniszczonych przez szkodnika. Dopiero jeden z amerykańskich szczepów przywieziony na stary kontynent okazał się na tyle odporny na mszyce, że plantatorzy byli w stanie odbudować swoje winnice. Tym samym, hegemonia europejska została zachwiana na rzecz rynku amerykańskiego.

W Polsce uprawą winorośli za czasów Bolesława Chrobrego zajmowali się zakonnicy. Uprawa najczęściej zlokalizowana była przy większych osadach w rejonach Wrocławia, Gniezna czy Poznania. Niestety produkcja wina w XVII i XVIII zaczęła podupadać ze względu na wojny jakie panowały na terenach ojczyzny. Dziś ten szlachetny trunek staje się bardzo popularny wśród Polaków. W 2012 spożyto około 92 tysięcy litrów. Zakładane są też chętniej winnice (w całym  kraju jest ich prawie 500). Co prawda nasza wiedza nie jest jeszcze obszerna jak na zachodzie, ale polskie wina cieszą się zainteresowaniem na europejskim rynku.

Anna Maciejewska- Hoza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

O uprawie winorośli przeczytasz także:

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *