Choroby winorośli

Choroby winorośli  stanowią duże zagrożenie dla uprawy. Niestety, niesprzyjający klimat i zbyt mała ilość zarejestrowany preparatów sprawia, że walka z patogenem jest bardzo trudna. Najczęściej stosowane środki są na bazie miedzi i siarki. Mają one jednak zastosowanie profilaktyczne.

Znalezione obrazy dla zapytania vitis

Najczęściej spotykane choroby winorośli:

Mączniak rzekomy winorośli

Wywoływany przez grzyb Plasmopara viticol, który rozprzestrzenia się bardzo szybko. Rozwija się głownie na młodych liściach, kwiatostanach i gronach. Typowymi objawami są żółto-oliwkowe, tłuste plamy, które z czasem przekształcają się w nekrotyczne. Od spodniej strony liścia w miejscu infekcji, można zaobserwować białoszary, mączysty nalot. Po pewnym czasie, przy wysokiej wilgotności, plamy te stają się brunatno-czerwone. Liście zasychają i opadają. W nich zimują zarodniki przetrwalnikowe, oospory. Zarodniki najszybciej rozwijają się przy temperaturze 20°C i wysokiej wilgotności, przenoszone przez wiatr infekują kolejne latorośle. Kwiatostany zakażone Plasmopara viticola żółkną i zasychają. Porażone grona robią się ciemne, więdną i zmieniają się w brązowo- fioletowe mumie. Chorobie sprzyja wilgotna  i ciepła pogoda najczęściej 2-3 tygodnie po kwitnieniu.

Zwalczanie profilaktycznie: usuwanie opadłych liści w celu ograniczenia źródła infekcji oraz wycinanie porażonych pędów.

Mączniak prawdziwy winorośli

Grzyb Uncinula necator  jest znany z uszkadzania wszystkich gatunków z rodziny Vitaceae. Poraża zielone części rośliny, zarówno na górnej jak i dolnej powierzchni liścia, pojawia się biały nalot grzyba. Gdy temperatura wzrasta, biały, mączysty nalot można już zaobserwować na obu stronach. Liście z czasem ulegają zdeformowaniu i stopniowo zamierają. Na porażonych pędach widoczne są ciemno brązowe plamy, które stopniowo przekształcają się w czerwono-brązowe. Mączniak uszkadza także owoce. Jagody ciemnieją, więdną i opadają. Na niektórych z kolei porażona skórka zasycha, lecz miąższ dalej rośnie intensywnie, powodując spękania. Przez to owoce są bardziej podatne na infekcje patogenów. Mączniak prawdziwy najchętniej rozwija się przy wysokiej temperaturze około 25-30°C i wilgotności. Zarodniki konidialne kiełkują przy 90% wilgotności. Rozwój choroby hamują opady deszczu, które spłukują  zarodniki z powierzchni liścia.

Zalecane jest działanie profilaktyczne poprzez prawidłowe nawożenie, odchwaszczanie gleby oraz cięcie winorośli

Szara pleśń winorośli

Pojawia się na zielonych częściach roślin i pąkach, lecz najbardziej szkodliwa jest dla owoców. W rozprzestrzenianiu się choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza (około 70-100 %) i optymalna temperatura (15-25°C). Na liściach pojawiają się plamy otoczone jasnozieloną obwódką. Tkanka zasycha i pokryta zostaje nalotem grzybni z zarodnikami konidialnymi. Kwiatostany brązowieją i zasychają. Jagody winorośli o zwięzłych gronach pokrywane są siwym nalotem grzyba.

Czarna zgnilizna

Choroba znana we wszystkich krajach, gdzie uprawia się winorośl. Guignardia bidwellii występuje rzadko, ale gdy się pojawi może spowodować liczne szkody. Charakterystyczne objawy występują na liściach i jagodach. Na początku lata na liściach pojawiają się czerwonobrązowe plamki. Z czasem plamki powiększają się i przebarwiają się na jasnopopielaty kolor w środkowej części. Jagody pokryte czarnymi punktami owocników gniją i zasychają. Deszczowa pogoda oraz wysoka temperatura dodatkowo sprzyja rozwojowi grzyba.

Ochrona polega na wycięciu, a następnie paleniu wszystkich części porażonych.

Antraknoza

Choroba grzybowa widoczna na wszystkich zielonych częściach rośliny. Na liściach pojawiają się drobne plamki, które z czasem ciemnieją i przybierają czerwonobrązową barwę. Z upływem czasu liście czernieją i zwijają się. Na zdrewniałych częściach tworzą się zgrubiałe, popękane rany, a na wierzchołkach winorośli można zaobserwować deformacje. Na jagodach porażonych przez Elsinoe ampelina tworzą się siwe, okrągłe średnicy 5 mm plamy. Plamy otoczone są brązowoczerwoną obwódką. Jagody pękają, co ułatwia infekcję innym patogenom. Całkowicie uszkodzone jagody zasychają i tworzą mumie.

Anna Maciejewska- Hoza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

O uprawie winorośli przeczytasz także:

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *