Gdzie założyć winnice?

Dobór odpowiedniego terenu jest bardzo ważnym elementem przy zakładaniu winnicy. Ma to bowiem wpływ na rozwój i dobre plonowanie winorośli. Planując założenie plantacji należy wziąć pod uwagę kilka czynników – przede wszystkim warunki termiczne, ale również jakość gleb.

Znalezione obrazy dla zapytania vitis

Możliwość prawidłowej uprawy zależy w dużej mierze od czynników topograficznych oraz podłoża. Najlepszym stanowiskiem pod uprawę w Polsce zachodniej są stoki wzgórz południowe lub południowo-zachodnie, o nachyleniu większym niż 10 stopni . Nasłonecznienie w tym miejscu jest najbardziej korzystne dla winorośli. Ważne jest również przewyższenie winnicy od strony południowej. Kilkumetrowy bowiem uskok powoduje szybki odpływ zimnego powietrza oraz zmniejszenie ryzyka występowania spóźnionych przymrozków. Ważne jest, aby poniżej winnicy nie istniały żadne przeszkody jak np. wysokie krzewy czy mury, ponieważ uniemożliwiają one swobodny przepływ chłodnych mas powietrza. Gorsze warunki do uprawy na ogół objawiają się  na stokach nachylony w kierunku południowo- wschodnim, jak i również na płaskich terenach, ponieważ są to miejsca gdzie występują zastoiska mrozowe i dochodzi do znacznych spadków temperatur zimą. W takich miejscach należy sadzić odmiany odporne na niskie temperatury a krzewy prowadzić na wysokim pniu.

W Polsce najlepszymi terenami pod uprawę winorośli są miejsca, gdzie okres wegetacji trwa najdłużej (230 dni), w klimacie umiarkowanie ciepłym o wpływach oceanicznych czyli na terenach od zachodnie i południowo- zachodnie od linii Chełma (lubelskie) do Gorzowa Wielkopolskiego. Suma aktywnych temperatur (SAT) w tamtych rejonach nie przekracza 2500 °C. Z kolei terenów północno- wschodnich należy unikać między innym ze względów na niskie temperatury. Jeżeli jednak plantator podejmie decyzje założenia winnicy na tych terenach to musi spełnić podstawowe warunki: dokonać selekcji odmian o krótkim okresie wegetacji, stanowisko powinno być słoneczne i osłonięte od wiatr.

Krzew dobrze rozwija się w klimacie umiarkowanie ciepłym, podzwrotnikowym. Bardzo źle znosi jednak mrozy. Najbardziej wrażliwe na mróz są korzenie (zamierają przy temperaturze -5 do -7 °C). Gdy temperatura osiągnie -26°C zamierają pędy. Szkodliwe dla winorośli są również późne przymrozki szczególnie dla młodych pędów i korzeni. Ważnym aspektem przy prowadzeniu winnicy jest również suma temperatur aktywnych, która dokładnie określa wymagania termiczne krzewu i wynosi: dla odmian wczesnych 2300-2450°C, dla odmian średnich 2450-2600°C a dla odmian późnych wynosi więcej niż 2600°C

Winorośl to krzew, który preferuje gleby piaszczyste, ale żyzne. Struktura gruzełkowata ze znaczną zawartością tlenu zapewnia swobodny rozrost korzeni. Niestety często na takich glebach krzew zamiera od spóźnionych przymrozków czy suszy. Poziom wód gruntowych wynosi 100 – 200 centymetrów a pH powinno być zbliżone do obojętnego (6,0- 7,2).

Anna Maciejewska- Hoza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

O uprawie winorośli przeczytasz także:

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *