Dynia – ozdoba ogrodu, przyjemność dla podniebienia

Wielkimi krokami zbliża się jesień, przyroda zaczyna się zmieniać – słońce świeci ciepłym, żółtym światłem, liście na drzewach zmieniają barwę, a w ogrodzie warzywnym przychodzi pora zbiorów. Wizytówką oraz niezaprzeczalną królową warzywnika jest dynia. Jej mnogość kolorów i kształtów potrafi być niespodzianką. Zapraszam na przechadzkę po jesiennym ogrodzie.

Dynia - ozdoba ogrodu, przyjemność dla podniebienia

Średnica dyni dochodzi do 1,60 m, natomiast waga często przekracza 100 kg. Najcięższa została wyhodowana w 2011 roku i ważyła ponad 800 kg, natomiast rekord polski wynosi 600 kg! Można spokojnie stwierdzić, że dynia olbrzymia Cucurbita maxima ma największe owoce na świecie. Mimo tak dużych rozmiarów, które zadziwią niejednego, pasjonaci przyrody oraz smakosze podkreślają, że ogromna różnorodność barw i kształtów oraz delikatny, owocowy lub orzechowy aromat, są o wiele bardziej godne podziwu.

Dynia od kuchni

W trakcie kwitnienia ozdobą są jaskrawożółte kwiaty na tle ciemnozielonych liści. Mają one nie tylko walory dekoracyjne, ale także smakowe – faszerowane i pieczone w cieście kwiaty uznawane są za przysmak wykwintnej kuchni, natomiast duszone młode liście stanowią bardzo dobry dodatek do mięs.

Dynia zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych – 100 g miąższu dostarcza zaledwie 30 kcal. Ponadto są bogatym źródłem witamin.

Nasiona zawierają dużo cynku, selenu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrową przekąską są w wersji surowej, ale także uprażonej. Stanowią także dodatek do sałatek deserów, którym nadają korzenno-orzechowy smak.

Dynia - ozdoba ogrodu, przyjemność dla podniebienia

Gatunki i odmiany

Nie łatwo wyobrazić sobie ogród czy menu bez tego niesamowicie dekoracyjnego owocu, który przez botaników jest klasyfikowany jako jagoda, podobnie jak borówki amerykańskie czy leśne jagody. W ostatnich latach najpopularniejszą odmianą jadalną jest  nieduża ciemnopomarańczowa Cucurbita maxima convar. hubbardiana, nazywana popularnie dynią Hokkaido na cześć japońskiej wyspy, gdzie została wyhodowana. Zdobyła uznanie w sztuce kulinarnej dzięki wyjątkowemu smakowi, ale miąższowi, który jest najmniej wodnisty. Niewątpliwie dużą zaletą jest możliwość przyrządzenia jej razem ze skórką, co pozwala uniknąć uciążliwego obierania.

Duża popularności Hokkaido nie powinna jednak ograniczać smakoszy, ponieważ smaki i zapachy innych odmian są równie atrakcyjne, a możliwości zastosowania bardzo różne. Jednym z uprawianych w Polsce, lecz mało rozpowszechnionych gatunków jest dynia piżmowa Cucurbita moschata o aromatycznym zapachu oraz dynia zwyczajna Cucurbita pepo. Wkorzystanie w kuchni dyni jest ogromne – najczęstszą potrawą jest zupa dyniowa, ale z powodzeniem można ją użyć jako składnik kompotów, konfitur, sosów oraz potraw mięsnych. Przydatność poszczególnych odmian do określonych potraw zależy od zawartości wody w miąższu oraz upodobań smakowych. Do gatunków wodnistych zalicza się dynię piżmową i zwyczajną, które w trakcie gotowania szybciej się rozpadają i są bardziej włókniste. O ile zupę można przyrządzić właściwie z każdej odmiany, to do spożycia na surowo w sałatkach najlepiej nadają się ‘Muscad de Provence’, ‘Butternut’, ‘Delicata’ i ‘Sweet Pumpkin’.

Po osiągnięciu dojrzałości, większość odmian dyni zwyczajnej nadaje się do przechowywania w chłodnym (12-17st), ciemnym i suchym miejscu. Zaraz po zbiorze warto sprawdzić, czy skórka jest nieuszkodzona, co decyduje o trwałości owoców i chroni przed zepsuciem. Oczywiście dynie są atrakcyjną jesienną dekoracją – mnogość barw i kształtów pozwala stworzyć ciekawą mozaikę.


Przeczytaj także:


Jesiennie dekoracje

dynia

White Pumpkin Vase:

dynia

Basket Full Thanksgiving DIY Centerpiece

dynia

Pumpkin filled lantern. More Decorating ideas for the Home using Fall Favorites.:

Pumpkin-Succulent-Arrangement-simplyhappenstance.com-136

źródło: pl.pinterest.com

Dorota Blatsios

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

2 Comments

  1. Zawsze mnie zachwycają jesienne dekoracje z dynią w roli głównej. Cóż to za dekoracyjna roślina!!! O dyni hokkaido, którą uwielbiam, mogłabym jeszcze dodać, że nie rozpada się tak szybko podczas gotowania, co przy niektórych daniach jest również jej wielką zaletą. Piękne zdjęcia w tym blogu! Pozdrawiam

  2. Dziękuję za miłe słowa. Jesień jest moją ulubioną porą roku – ma piękne kolory, a słońce jest bardziej żółte. Dynię uwielbiam, od wiosny czekam na zupę dyniową z chilli. Właśnie jedna dynia hokkaido czeka aż coś z niej zrobię – chyba będzie ciasto dyniowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *