Podstawowe zabiegi w uprawie winorośli

Zabiegi w uprawie winorośli na celu poprawę warunków wzrostowych, podniesienie plonu oraz poprawę jego jakości. Ważne jest aby wykonać je prawidłowo i w odpowiednim terminie. Ich poprawne wykonanie przyczynia się do poprawy stan zdrowotny, korzystnego wpływu na owocowanie oraz ograniczenie żerowanie szkodników. 

zabiegi w uprawie winorośli

Zabiegi w uprawie winorośli to  regularne cięcie krzewów 

Jest to ważny zabieg przy prowadzeniu winnicy, ponieważ winorośl to krzew potrzebujący silnego cięcia. Jednak sposób cięcia zależy w dużej mierze od odmiany oraz warunków klimatycznych. Nie przerzedzane krzewy wydaje drobne, mało słodkie owoce, za to zbyt silne formowane powoduje szybki wzrost i pogorszenie kwitnienia. Ważne jest, aby podczas zabiegu przycinania trzymać się kilku istotnych zasad.

  1. Grube konary usuwa się piłką, a zdrewniałe pędy jednoroczne za pomocą sekatora 10-15 mm nad węzłem.
  2. Powierzchnia cięcia musi być odchylona w przeciwną stronę niż pąk. Należy pamiętać, aby powierzchnia cięcia była gładka i w miarę możliwości jak najmniejsza.
  3. Rany po zabiegu zabezpiecza się maścią ogrodową.

Rodzaje cięcia:

  • Cięcie na owocowanie, które wykonuje się na zdrewniałych pędach jednorocznych. Termin zabiegu przypada na początek do połowy marca. Pozostawia się tylko pąki na młodych pędach jednorocznych.
  • Przerzedzanie latorośli i kwiatostanów wykonuje się w drugiej połowie maja do pierwszych dni czerwca. Wyłamuje się latorośle słabsze lub bez kwiatostanu. Usuniecie wszystkich niepotrzebnych latorośli pozwoli na leprze przewietrzenie i nasłonecznienie krzewu.
  • Natomiast w lecie następuje ogławianie latorośli. Zabieg wykonuje się pod koniec fazy wzrostu jagód (3 dekada lipca/początek sierpnia) i ma na celu przyspieszenia procesu drewnienia. Pozostawia się 6 – 10 liści powyżej ostatniego grona na latorośli. Czynności należy powtórzyć trzy lub cztery razy w odstępie kilku dniowym.
  • Pod koniec fazy dojrzewania owoców usuwa się  trzy, cztery liście najniżej położonych pędów. Zabieg poprawia przewiewność krzewów, zapewnia dostęp światła do gron oraz wpływa na  podwyższenie zawartości cukrów w owocach.

Ściółkowanie

Zabiegi w uprawie winorośli to także ściółkowanie, które wykonuje się w winnicy w celu:

  • ograniczenia rozwoju chwastów,
  • ochrony przed szkodnikami
  • aby dostarczyć winorośli dodatkowych składników odżywczych.

Gleba pokryta ściółką zapewnia odpowiednią wilgotność i chroni przed wysychaniem. Materiałem może być skoszona trawa, kompost, słoma lub obornik. Rozkładana jest wokół krzewu wzdłuż rzędu, pasem o szerokości 1 m.

Murawa w międzyrzędziach

Zadarnienie w międzyrzędziach wprowadza się w piątym roku po posadzeniu winorośli. Najczęściej wysiewa się mieszankę traw np. wiechlinę łąkową i kostrzew czerwoną na przełomie czerwca i lipca. Murawę należy w okresie intensywnego wzrostu kosić kilka razy w miesiącu używając kosiarek rotacyjnych lub kosiarki traktorowej. Zadarnienie ma na celu ochrony przed erozją gleby oraz ułatwienie zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w winnicy.

Anna Maciejewska- Hoza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

O uprawie winorośli przeczytasz także:

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *