Kalendarz uprawy winorośli – wszystkie niezbędne zabiegi

Okres wegetacji to czas, w którym roślina przechodzi ze spoczynku w fazy: płaczu łozy, pękania pąków, intensywnego wzrostu, kwitnienia, dojrzewania owoców a następnie drewnienia latorośli. Ważne jest, aby uprawa winorośli połączona była z niezbędnym nawożeniem, cięciem oraz ochroną przed szkodnikami. Własnie dlatego powstał kalendarz, który ułatwi wykonanie wszystkich prac.

uprawa winorośli

Marzec

  • W pierwszej lub drugiej dekadzie marca przeprowadza się cięcie na owocowanie. Czynność przeprowadza się przed fazą płaczu łoz, aby uniknąć wycieku soków z powstałych ran. Zabieg polega na cięciu zdrewniałych pędów jednorocznych oraz uszkodzonych po zimie.
  • Nawożenie saletrą wapniową (15 % N, 19 % Ca) –  2/3 dawki

Kwiecień

  • Przekompostowana trawa z poprzedniego roku jest rozścielana pod krzewy w formie ściółki
  • Pierwsze koszenie murawy w międzyrzędziach
  • Nawożenie : Siarczan magnezu (10 % Mg)

Maj

  • Koszenie murawy raz w tygodniu. Czynność przeprowadzana jest przy pomocy kosiarki traktorowej. Trawa zostaje przewieziona na kompostownik.
  • Zabieg przerzedzania latorośli i kwiatostanów – wykonywany pod koniec maja gdy zagrożenie spóźnionymi przymrozkami jest mniejsze. Wyłamywane są latorośle słabe oraz te bez kwiatostanów. Zabieg ma na celu poprawienia warunków odżywczych oraz nasłonecznienie krzewów.
  • Superfosfat potrójny (20 % P)- forma granulowana

Czerwiec

  • Usuwanie liści, na których zauważono objawy szarej pleśni
  • Koszenie trawy w międzyrzędziach – raz w tygodniu
  • Oprysk przeciwko zwójce kwasigroneczce oraz zwójce krzyżóweczce
  • Usuwanie chwastów przy pomocy opielacza mechanicznego zabieg wykonywany jest co 3 tygodnie w celu zniszczenia roślin konkurujących z winoroślą o składniki pokarmowe
  • Nawożenie gleby: uzupełnienie pod koniec czerwca drugą dawką nawozu saletry wapniowej (15 % N, 19 % Ca) – 1/3 dawki

Lipiec/Sierpień

  • Koszenie murawy – trzykrotne w ciągu miesiąca kosiarką traktorową
  • Pielęgnacja gleby: spulchnianie oraz usuwanie chwastów pod krzewami za pomocą opielacza mechanicznego. Zabiegi te mają również na celu zapobiegnięciu pojawienia się mączniaka prawdziwego, na którego nie ma preparatu zwalczającego
  • Letnie ogławianie wierzchołków latorośli – wykonuje się go pod koniec rozwoju fazy jagód w 3 dekadzie lipca, w celu zahamowania wzrostu latorośli i przyspieszenie procesu drewnienia.  Poprawia się nasłonecznienie gron jak i lepszą wytrzymałość na mróz u winorośli. Zabieg wykonywany jest jeszcze 2 krotnie w sierpniu i na początku września
  • W sierpniu, w celu przyspieszenia dojrzewania gron oraz zdrewnienia latorośli zastosowano Siarczan potasu (41 % K)

Wrzesień

  • Pielęgnacja gleby: koszenie murawy (skoszona trawa wywieziona została do kompostownika), ponowne zastosowanie opielacza mechanicznego w celu usunięcia chwastów
  • Zabieg ogławiania wierzchołków latorośli rozpoczęty w lipcu oraz obrywanie 2 lub 3 liści najniżej położonych pędów. Czynność ma na celu udostępnienie światła i przewiew gron.

Okres spoczynku to czas kiedy winorośl przygotowuje się do spoczynku zimowego. W tym okresie następują również ostatnie zbiory winogron i zabiegi pielęgnacyjne.Ostatnie koszenie murawy i usuwanie opadłych liści.

Anna Maciejewska- Hoza, Uniwersytet przyrodniczy we Wrocławiu

O uprawie winorośli przeczytasz także:

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *