Funkcje ziół w kuchni

Urządzając wymarzoną kuchnię, szukamy najbardziej funkcjonalnych rozwiązań i planujemy wszystko w najdrobniejszym szczególe. Gdy już zaczynamy użytkować przestrzeń, okazuje się, że czegoś tu brakuje, a to okno obok zlewu jakieś takie puste. A gdyby tak połączyć funkcjonalność z estetyką i postawić niewielkie doniczki z roślinami? Do kuchni najlepiej pasują zioła, które nie tylko służą jako przyprawy. Przeczytaj jakie zioła w kuchni sprawdzą się najlepiej i dlaczego warto je mieć.

Zioła w kuchni


Przeczytaj także:


Zioła w kuchni oczyszczają powietrze

W trakcie smażenia i gotowania powstaje wiele nieprzyjemnych zapachów, które mogą być drażniące dla dróg oddechowych. Często, nawet pomimo intensywnego wietrzenia kuchni, wciąż w powietrzu pozostaje wiele ze szkodliwych substancji. Zioła w kuchni natomiast posiadają zdolność wyłapywania i akumulacji zanieczyszczenia na powierzchni swoich liści. Zdarza się nawet, że powietrze może być nawet dziesięciokrotnie bardziej zanieczyszczone w mieszkaniu niż na dworze, wynika także to z parowania szkodliwych substancji z farb, lakierów, a nawet wody z kranu. Coraz częściej budowane są mieszkania z kuchnią połączoną z pokojem dziennym, co powoduje unoszenie się szkodliwych substancji w całym domu. Wystarczy postawić kilka doniczek z roślinami, aby odczuć ich pozytywne oddziaływanie. Na liściach tworzy się niewidoczny gołym okiem osad, który nie unosi się już ponownie w powietrze, ale jest przyklejony do blaszki liściowej. Jest to szczególnie istotne w przypadku drobnych kropel tłuszczu unoszących się podczas gotowania w postaci pary. Dlatego tak ważne jest regularne oczyszczanie liści ziół w kuchni za pomocą mokrej ściereczki lub spłukiwanie zanieczyszczeń pod prysznicem.

Znalezione obrazy dla zapytania herbs kitchen

Produkcja tlenu, pochłanianie dwutlenku węgla

O tym, że człowiek potrzebuje do życia tlen, a wydycha dwutlenek węgla nie trzeba nikomu mówić. Warto natomiast wspomnieć, że to właśnie liście dzięki procesowi fotosyntezy pod wpływem światła zamieniają dwutlenek węgla na energię, a jako produkt odpadowy wytwarzają tlen. Dlatego tak ważne jest otaczanie się roślinami w domu, w pracy i w każdym miejscu, w jakim przebywamy. Zioła w kuchni poprawią samopoczucie, ograniczą bóle głowy, dodazą energii, a nawet przyspieszą wyleczenie z przeziębień.

Zioła w kuchni zwiększają wilgotności powietrza

W zimie, szczególnie w mieszkaniach, powietrze jest suche i nie zawsze pomaga częste wietrzenie. Warto wspomóc się domowymi roślinami o dużych liściach, ponieważ uważa się, że posiadają one większą zdolność do wytwarzania tlenu oraz zwiększania wilgotności powietrza. Do kuchni szczególnie polecane są filodendrony, paprocie i szaflery, które są stosunkowo łatwe w uprawie i odporne na niekorzystne warunki. A jakie zioła w kuchni sprawdzą się najlepiej? Na pewno łatwe w uprawie bazylie, mięty, melisy, oregano czy szałwia.

zioła w kuchni

Rośliny uspokajają

Opisując zalety roślin domowych należy wspomnieć o ich korzystnym oddziaływaniu na psychikę człowieka. Uważa się, że kolor zielony uspokaja i pozwala się odprężyć., dlatego w trakcie sytuacji stresujących warto kierować wzrok w stronę roślin i otaczać się nimi w miarę możliwości. Również przyjemne zapachy kwiatów doniczkowych i balkonowych pozwalają się odprężyć i zrelaksować. Zioła w kuchni pobudzają apetyt i zachęcają do wspólnego biesiadowania. Słodkawa woń jaśminu lekarskiego działa antydepresyjnie, jednak nie poleca się tej rośliny do małych pomieszczeń, gdyż ma bardzo silny zapach. Liście i kwiaty drzewek gatunków cytrusowych uspokajają, poprawiają koncentrację. Na balkonie lub tarasie warto posadzić pelargonie i petunie, ich słodkawy zapach w ciepłe wieczory ułatwia relaks. Ponadto według sztuki aranżacji przestrzeni – feng shui – duże znaczenie mają kształty liści. Łagodną, delikatną energię wydzielają rośliny o zaokrąglonych liściach takie jak begonie, fiołki, bluszcz. Natomiast do działania pobudzają szpiczaste i twarde liście np. sansewierii.

Możliwość wykorzystania w potrawach

Najpopularniejsze zioła w kuchni to te, które są na bieżąco używane do gotowanych potraw. Zdecydowanie bardziej zdrowe są świeże przyprawy niż te suszone w torebkach. Dodatek świeżych ziół nadaje lepszy smak i aromat potrawom, a także pozwala je w ciekawy sposób dekorować. Zioła w kuchni wydzielają przyjemną woń, która orzeźwia pomieszczenie i nadaje mu przyjemny kuchenny charakter. Zaletą uprawy ziół w kuchni jest fakt, iż można to robić niezależnie od pory roku, co pozwala na cieszenie się świeżymi przyprawami cały czas. Warto podkreślić, że samodzielnie zasiane rośliny mają o wiele lepszy aromat i smak niż te kupione w sklepie, poza tym mogą rosnąć o wiele dłużej.

zioła w kuchni

Dorota Blatsios

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *