Nawożenie w uprawie winorośli

Nawożenie w uprawie winorośli jest ważnym elementem przy prowadzeniu winnicy. Nieprawidłowo nawożona roślina wydaje małe owoce i gorzej plonuje. Dlatego istotne jest, aby dobrać odpowiednią dawkę. Zapotrzebowanie winorośli na składniki pokarmowe są różne. Podczas okresu wegetacyjnego, aż do fazy kwitnienia, krzew pobiera składniki z rezerw magazynowanych w korzeniach. Z gleby składniki pobiera pod koniec maja. Również podczas dojrzewania owoców wymaga silnego dokarmiania, szczególnie azotu i potasu. Nawożenie w uprawie winorośli polega na uwzględnieniu pierwiastków takich, jak: azot, fosfor, wapń czy magnez.


Przeczytaj także:


nawożenie w uprawie winorośli

Azot

Jest uznawany za najważniejszy makroskładnik i odpowiada za prawidłowe nawożenie w uprawie winorośli. Wynika to z funkcji azotu, który jest niezbędnym elementem w funkcjonowaniu organizmu, Winorośl największe zapotrzebowanie na azot ma w okres przed i po kwitnieniu oraz w czasie dojrzewania owoców. Winorośl potrzebuje 30 – 50 kg· haˉ¹ w jednej dawce lub w dwóch. Pierwszą dawkę nawozu (0-50 kg· haˉ¹) wysiewa się pod koniec kwietnia zaś drugą (0-30 kg· haˉ¹) dwa miesiące po pierwszej. Trzeba pamiętać, że zbyt małej ilości tego pierwiastka może spowodować zahamowanie wzrostu krzewu, blado zielone lub żółte blaszki liściowe oraz czerwone zabarwienie na nerwach i ogonkach liściowych. Winorośl przenawożona wydaje grube latorośle a liście są ciemnozielone. Zapłodnienie kwiatów nie przebiega prawidłowo a owoce dojrzewają później co pogarsza plonowanie. Roślinom podawany jest w formie nawozu takiego jak: Saletra amonowa, Saletra wapniowa, Saletrzak lub w formie płynnej – mocznik.

Fosfor

Podobnie jak azot, bierze udział we wszystkich procesach życiowych zachodzących w roślinach. Wpływa na prawidłowy rozwój systemu korzeniowego młodych winorośli oraz owocowanie. W przypadku zbyt dużej ilości fosforu wierzchołek i górne liście żółkną a następnie zamierają. Gdy winorośl ma za mało fosforu można zaobserwować zwijanie się liści przy brzegach, ciemnienie i opadanie, plon owoców jest niższy. Z nawozów mineralnych przy uprawie winorośli stosuje się superfosfat potrójny granulowany lub fosforan termiczny, natomiast z nawozów organicznych używa się pomiotu ptasiego.

Potas

Spełnia jedną z podstawowych funkcji życiowych u winorośli, regulując gospodarkę wodną (pobieranie wody, transpiracja). Dobre zaopatrzenie w ten składnik pozwala roślinom przetrwanie okresów suszy, zapobiega więdnięciu i przedwczesnemu zasychaniu. Potas poprawia zdrowotność roślin. Niedobór pierwiastka objawia się na żółtym zabarwieniem na brzegach liści i późniejszym zaschnięciem. Zawiązki owoców osypują się a owoce mają mniejszą zawartość cukru. Źródłem potasu są obornik, gnojowica i gnojówka ale i nawozy pochodzenia mineralnego takie jak: siarczan potasu lub skoncentrowane sole potasowe

Wapń

Pierwiastek, który jest niezbędnym składnikiem pokarmowym i odpowiada za właściwy odczyn gleby. Reguluje pobieranie innych składników pokarmowych oraz stanowi element budulcowy (składnik ścian komórkowych). Zużywanym w dużych ilościach przez winorośl, gdyż rocznie ubywa go około 130 kg· haˉ¹. Niedobór wapnia w glebie może spowodować zły wzrost i plonowanie krzewów, korzenie nie wykształcają włośników lub całkowicie zamierają, młode liście zwijają się na brzegach a owocowanie przebiega niekorzystnie. Zbyt duża dawka wapnia w glebie może spowodować niedobór innych pierwiastków takich jak: potas, magnez i żelazo. Jako nawóz stosuje się: Nawóz wapniowy tlenkowy, Nawóz wapniowy węglanowy, Wapno magnezowe tlenkowa oraz Wapno magnezowe węglanowe.

Anna Maciejewska- Hoza, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *