Konserwacja ziół po zbiorze

Aby cieszyć się zebranym materiałem zielarskim, należy przeprowadzić konserwacje ziół, wykorzystując jedną z metod przeznaczoną dla określonego gatunku. Dzięki temu zioła zachowają swój smak i aromat. Ważne, żeby wykonać to prawidłowo i starannie, co przyczyni się do osiągnięcia ogrodniczego sukcesu uprawowego.


Czytaj także:


Konserwacja ziół przez suszenie

Jest to najłatwiejsza, najpopularniejsza i najstarsza metoda przedłużania przydatności ziół do spożycia. Przede wszystkim należy pamiętać aby unikać bezpośredniego działania promieni słonecznych ma materiał roślinny. Pojedyncze listki rozkłada się na płasko, a pędy i kwiatostany wiąże się w pęczki i wiesza „głową w dół”. Swobodny dostęp powietrza w przewiewnym pomieszczeniu powoduje dokładne wysuszenie ziół. Nie należy przerywać tego procesu do póki materiał roślinny nie będzie w pełni wysuszony. Jednak zbyt długie przetrzymywanie ziół w takim miejscu powoduje utratę aromatu i smaku.

Gdy zioła będą już dobrze wysuszone (łamią się łatwo w rękach) przeciskamy je przez sito, powodując ich rozdrobnienie. Do przechowywania gotowych przypraw najlepiej nadają się hermetyczne pojemniki z ciemnego szkła lub puszki, które zabezpieczają przed dostępem promieni słonecznych.

Do suszenia polecane są zioła takie jak: anyż, bazylia, cząber, estragon, jałowiec, kminek, kolendra, koper, oregano, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, szałwia, tymianek.

Przedłużanie przydatności ziół przez mrożenie

Jest to bardzo dobry sposób na zatrzymanie aromatu i smaku w delikatnych ziołach liściowych takich jak bazylia czy koper. Jednak trzeba je wykorzystać zaraz po wyciągnięciu z zamrażalnika, ponieważ będą szybko więdły i stracą swoje właściwości. Oczywiście metoda ta pozwala także na mrożenie mieszanek przypraw. Zaraz po zbiorze materiał roślinny należy umyć i dokładnie osuszyć. Następnym etapem jest przygotowanie roślin do zamrożenia. Istnieje kilka możliwości:

  • grubo pokrojone zioła zalewa się wodą w pojemnikach na lód; kostki później nadają się do wygodnego przechowywania,
  • liście i pędy dzieli się na niewielkie porcje i zamraża zawinięte w folię aluminiowa, bezpośrednio przed użyciem można łatwo rozkruszyć jeszcze zamarznięte pędy,
  • nierozdrobnione pędy mrozi się w szczelnych woreczkach strunowych, a przed wykorzystaniem rozdrabnia za pomocą wałka.

Do mrożenia polecane są takie gatunki jak: bazylia, cząber, lubczyk, koper, melisa, tymianek.

Zasolenie

Jest to bardzo łatwa metoda. Świeże zioła należy drobno posiekać, a następnie włożyć do szczelnego pojemnika i przysypać solą. Na każdy kilogram ziół daje się 200 g soli. Naczynia należy przechowywać w chłodnym miejscu. Bezpośrednio przed użyciem trzeba usunąć sól z powierzchni ziół.

Do konserwowania tą metodą polecane są zioła takie jak: lubczyk, majeranek, por, seler naciowy, szczypiorek.

Dorota Blatsios

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *