Rozsada pomidora – jak zrobić rozsadę krok po kroku

Własne pomidory są marzeniem chyba każdego ogrodnika, a szczególnie początkującego. Dzięki wielu odmianom dostępnym na rynku można je uprawiać niemal wszędzie – w ogrodzie, w pojemnikach, a także na balkonie w skrzynkach balkonowych. Rozsada pomidora przygotowana samemu daje najwięcej satysfakcji! Przedstawiam krok po kroku jak ją przygotować.

rozsada pomidora

Kiedy można robić rozsadę?

Literatura podaje, że najodpowiedniejszy termin, żeby zacząć szykować rozsadę pomidora, to połowa marca. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wysiać nasiona 1-2 tygodnie wcześniej. Trzeba tylko pamiętać, żeby zbyt szybko nie wysadzać roślin do ogrodu czy na balkon – najlepiej dopiero po 15 maja po tzw. „zimnej Zośce”, gdy jest pewność, że nie będzie już przymrozków.

Co będzie potrzebne?

Początek marca to umowne rozpoczęcie sezonu. Pogoda jest coraz ładniejsza, a za oknem częściej świeci słońce. Dlatego już teraz można zabrać się za przygotowanie rozsady pomidorów, aby w lecie cieszyć się pysznymi owocami z własnego krzaczka. Co będzie potrzebne:

  • nasiona

W sklepach jest bardzo duży wybór odmian zarówno do uprawy w gruncie, jak i na balkonach skrzynkach. Warto dokładnie zapoznać się z opisem zamieszczonym przez producenta na opakowaniu, ponieważ znajdują się tam informacje o typie wzrostu (np. karłowy), docelowej wysokości oraz czy odmiana nadaje się do pojemników. Również jest napisany termin siewu oraz rozstawa, w jakiej sadzi się rośliny. Nasiona także można dostać od kogoś znajomego, o ile to nie był mieszaniec F1, który jest najdorodniejszy tylko w pierwszym pokoleniu. Polecana odmiana pomidora koktajlowego to karłowa ‚Maskotka’ o czerwony owocach.

  • ziemia/podłoże

Najlepiej przygotować je samemu, mieszając torf i piasek w stosunku 1:1 – będzie ona wystarczająco przepuszczalna dla wody. Można także kupić gotowe podłoże dedykowane do uprawy rozsady ziół, pomidorów, papryki lub ogólnie warzyw. Mają one dobry skład i sprawią, że rozsada pomidora będzie miała idealne warunki do startu.

  • pojemnik

Najlepsze do uprawy rozsady pomidora są tzw. mini-szklarnie, które składają się z palet wielodoniczek (24 otwory), podstawki oraz przezroczystego wieczka – koszt to ok 10 zł/sztuka. Można także skorzystać z tradycyjnych wielodoniczek lub różnego rodzaju pojemników, które można od góry przykryć folią. Jeśli wykorzystana jest mini-szklarnia z poprzedniego sezonu lub pojemnik po żywności, to trzeba je dokładnie domyć płynem do naczyń, wypłukać i wysuszyć przed wysiewem nasion. Na dole artykułu przedstawiam, jak zrobić mała szklarnię za pomocą plastikowego pojemnika na żywność, drewnianych patyczków do szaszłyków, foli spożywczej i gumki.

rozsada pomidora

Przyda się także jakaś łopatka, choć wygodna też jest zwykła łyżka, a także jakieś rękawice, żeby się nie pobrudzić za bardzo.

Rozsada pomidora krok po kroku

Cały proces siania zajmie około 15 minut od nasypania ziemi do posprzątania po zakończonej pracy! Nie ma się czego obawiać – z tym przewodnikiem na pewno się uda.

  1. Za pomocą łopatki lub ręką nasyp podłoże prawie do samej góry do pojemników. Możesz delikatnie zrosić wodą wierzchnią warstwę i lekko ją ubić, dzięki temu puste przestrzenie, który mogły pozostać na dnie kuwetek zostaną dokładnie wypełnione podłożem.
  2. Włóż na wierzch każdego pojemnika po 2-3 nasiona, ale jeszcze nie wgniataj ich w głąb ziemi. Postaraj się, żeby między nasionami zostały zachowane niewielkie odległości.
  3. Każde nasionko przysyp niewielką ilością ziemi – zasada mówi, że nasiona sadzi się na głębokość 3-krotnej wysokości nasiona. Np. duże nasiona grochu czy fasoli trzeba przysypać sporo warstwą podłoża, a malutkie nasiona mięty mogą być tylko położone na ziemi.
  4. Za pomocą spryskiwacza zroś obficie podłoże we wszystkich pojemnikach. Odradzam używanie konewki, ponieważ silny strumień wody jaka z niej płynie, będzie wypłukiwał nasiona.
  5. Jeśli używasz mini-szklarni, to złóż ją w całość, tzn. przykryj kuwetę przezroczystym wieczkiem i postaw na słonecznym parapecie.
  6. Jeśli nie posiadasz specjalistycznych pojemników, to możesz zrobić własną mini-szklarnię za pomocą przedmiotów, które prawdopodobnie masz w kuchni. Poniżej znajduje się instrukcja jak to zrobić.

Jak zrobić mini-szklarnię?

Jeśli to Twój pierwszy sezon ogrodniczy i nie chcesz zbyt wiele inwestować w specjalistyczne akcesoria, zobacz jak łatwo samemu zrobi mini-szklarnię, która sprawi, że rozsada pomidora, będzie miała idealne warunki do wzrostu.

Co potrzebujesz?

  • plastikowy pojemnik na żywność, ewentualnie pojemnik po owocach lub mięsie (bardzo dokładnie go umyj!)
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • folia spożywcza
  • gumka recepturka

Jak to zrobić?

  1. Do pojemnika nasyp ziemię i wysiej nasionka według ogólnej instrukcji.
  2. Następnie powbijaj patyczki na obrzeżach pojemnika – jeśli są zbyt długie, to ułam na pożądaną wysokość, tak aby po wbiciu wystawały na ok ok 5-6 cm powyżej brzegu pojemnika.
  3. Owiń dookoła pojemnik folią spożywcą.
  4. Górny nadmiar foli zwiąż gumką recepturką – otwór ten będzie służył do zraszania i podlewania.

Gdzie postawić rozsadę i jak ją pielęgnować?

Rozsada pomidora najlepiej będzie rosła na słonecznym parapecie, gdzie temperatura wynosi ok 20-25 stopni. Gdy pojawią się malutkie roślinki, to w ciągu dnia można odkrywać wieczko lub folię na około 1 godzinę, żeby dostarczyć świeżego powietrza młodym siewkom. Wietrzenie zapobiegnie także pojawieniu się chorób grzybowych i gniciu. Wieczorem lub rano należy zraszać podłoże, ale tylko wtedy, gdy będzie częściowo przesuszone.

Czy wszystko jasne?

Samodzielne wykonanie rozsady po takiej instrukcji na pewno teraz już będzie łatwe, a uprawa stanie się przyjemnością i nową pasją. Malutkie roślinki pojawią się już po kilku dniach.

Powodzenia!

Print Friendly

Powiązane wpisy

Dorota

9 Comments

  1. Bardzo lubię Pomidory, a własna ich „produkcja” brzmi kusząco 🙂 Może i ja zdecyduję się na taką rozsadę ?:) Dzięki za inspiracje!

    • To naprawdę jest łatwe! 🙂 szczególnie, że są odmiany i do ogrodu, i do pojemników balkonowych – każdy znajdzie coś dla siebie. Życzę powodzenia, daj koniecznie znać jak Ci poszło robienie rozsady i jaką użyłaś odmianę pomidora. Pozdrawiam!

    • Siewkami nazywamy młode roślinki (w tym przypadku pomidorki) zaraz po kiełkowaniu, charakterystyczne jest to, że żyją dzięki substancjom pokarmowym zgromadzonym w nasieniu. Z kolei rozsada to rośliny, które są wysiewane do mini-szklarni, inspektów, rozsadników itp, ale w późniejszym etapie rozwoju będą wysadzone na miejsce stałe np. na ogrodowej grządce. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienie jest zrozumiałe. Pozdrawiam!

  2. Czy to prawda, ze pomidory podczas fazy wzrostu trzeba przycinać? Jeśli tak, to jak to zrobić aby nie zaszkodzić roślince?

    • Wszystko zależy od odmiany – na balkony polecane są odmiany karłowe (do 30 cm wysokości), których nie trzeba przycinać. Z kolei wysokie odmiany rosnące najczęściej w gruncie wymagają usuwania pędów bocznych na których nie ma kwiatostanów. Przycina się także roślinę nad ostatnim gronem powyżej drugiego liścia. Najlepiej ciąć ostrym i czystym sekatorem w bezdeszczowy, ale niezbyt słoneczny dzień, cięcie musi być gładkie, ponieważ poszarpana tkanka to drzwi otwarte dla infekcji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *