Mizuna – orientalna przyprawa, którą sam wyhodujesz!

Mizuna (musztarda japońska) to przyprawa pochodząca z Japonii, gdzie uprawiana jest od czasów starożytnych. W Polsce mało znana, w sklepach ogrodniczych sadzonki są praktycznie  nie dostępne, dlatego przeważnie uprawiamy ją z nasion.

mizuna- musztarda japońska


Więcej o uprawie ziół, które możesz wykorzystać w swojej kuchni pisaliśmy tu:


Co to jest ta mizuna?

Musztarda japońska (Brassica rapa nipponosic), zwana mizuną, jest rośliną jednoroczną dorastającą do 30 centymetrów. Ma jasno zielone, postrzępione listki i z wyglądu przypomina rukolę, jednak smakiem znacznie się różni. Mizuna, w przeciwieństwie do rukoli, jest bardziej wyrazista, z lekko pikantnym posmakiem. Jadalne są zarówno liście jak i kwiaty. Stanowi świetny dodatek do mięs, sałatek czy zup, spożywać ją można również na surowo.

Jak uprawiać mizunę?

Swoją uprawę mizuny należy zacząć od zakupienia:

  • ziemi uniwersalnej lub z przeznaczeniem do uprawy ziół
  • mini- szklarenki- ok 10 zł ( jeżeli nie chcesz inwestować w mini- szkalrenki polecam opakowania po mięsie, warzywach lub po jogurtach)
  • nasiona mizuny
  • rękawiczki

Nasiona możemy kupić w sklepach ogrodniczych. Zanim wysiejemy mizune musimy przygotować sobie doniczki i podłoże. Polecam zaopatrzyć się w wielodoniczki (dostępne w sklepach ogrodniczych lub marketach), dzięki temu można wysiać więcej nasion na mniejszej powierzchni, a mini-szklarnie utrzymują odpowiednią wilgotność i temperaturę, co ułatwia prawidłowe kiełkowanie. Musztarda japońska nie ma zbyt dużych wymagań jeżeli chodzi o podłożę. Wystarczy ziemia uniwersalna lub ta, z praznaczeniem dla ziół. Ziemię uniwersalną, dla dodatkowej przepuszczalności, można wymieszać podłoże z piaskiem w proporcji 2:1. Do każdej doniczki wysiewamy po kilka nasion, następnie lekko przykrywamy, zraszamy i stawiamy na słonecznym parapecie. Już po 2-3 dniach widać pierwsze wschody.

mizuna

Co dalej?

Pamiętajmy, aby codziennie przez ok. godzinę odkrywać swoją mini-szklarnię, dzięki temu rośliny będą mały dostęp do świeżego powietrza, co zapobiega powstawaniu pleśni na podłożu. Najlepiej kiełkujące mizuny ustawić  na jasyn, dobrze oświetlonym parapecie, gdzie słońce świeci około 6-8 godzin w ciągu dnia. Pamiętaj, że dobrze doświetlone rośliny szybciej rosną! Twoja ogrodnicza praca okaże się sukcesem jeśli po około 2 tygodniach pojawią się 3-4 małe liście, wtedy możesz przesadzić rośliny do większych doniczek, pozostawiając im więcej miejsca do wzrostu.

Musztardę japońską możemy wysiewa również bezpośrednio do gruntu, ale z uwagi na przymrozki zaleca się wysiew po zimnej zośce  (15 maja). W ogrodzie świetnie będzie się czuła na grządkach z sałatami, szpinakiem, rzodkiewką oraz różnymi ziołami, które można wykorzystać w uprawie współrzędnej roślin.

Anna Maciejewska- Hoza

Print Friendly

Powiązane wpisy

Ania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *