Kurczak w sosie warzywnym z jarmużem i makaronem

Na moim balkonie jest zielony gąszcz pełny aromatycznych ziół i jarmużu, z kolei na działce moich rodziców można już wykonywać zbiory świeżych warzyw. Z racji braku pomysłu na obiad, postanowiłam poeksperymentować i stworzyć coś nowego. Dodam, że przedstawiony kurczak w sosie warzywnym z makaronem to idealne rozwiązanie dla osób lubiących jednogarnkowe potrawy, które także można zabrać do pracy! 

kurczak w sosie warzywnym

Świeże warzywa, jarmuż i zioła z własnych upraw

Najważniejszym założeniem poniższego przepisu jest wykorzystanie jak najwięcej warzyw i ziół z własnych upraw lub ze sprawdzonego źródła. W moim przypadku wszystkie zioła, jarmuż oraz marchewki pochodzą albo z mojego balkonu albo z działki. Również zależy mi na maksymalnym ograniczeniu używanych naczyń i garnków oraz na dość szybkim przygotowaniu posiłku. Taki kurczak w sosie warzywnym z jarmużem jest bardzo aromatyczny, szczególnie w trakcie jego szykowania. Zrobiłam go wieczorem na następny dzień, uwzględniłam także nadwyżkę, żeby zabrać odrobinę do pracy. Potrzebowałam na to ok 30-40 minut, a z poniższych składników starczy na 2-3 porcje. Ilości poszczególnych warzyw i składników można dowolnie modyfikować w zależności od własnych upodobań. O uprawie jarmużu możesz poczytać w artykule Jarmuż na balkonie – uprawa, wymagania i pielęgnacja.

Kurczak w sosie warzywnym  świetnie smakowałby z sosem pomidorowym, więc jeśli możesz jeść pomidory, to dodaj je zamiast sosu śmietanowego. Mój mąż ma alergię na to warzywo i muszę kombinować potrawy bez pomidorów. W jaki sposób je dodać, znajdziesz na końcu przepisu.

Składniki

Sos warzywny:

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • por (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 młodych dużych marchewek
  • 2 małe cukinie
  • pół korzenia pietruszki
  • 6-7 młodych liści jarmużu
  • świeże liście ziół: oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, liście pietruszki
  • 100 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml wody

Pozostałe składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • łyżka oleju
  • 2 szklanki makarony kokardki
  • sól, pieprz

Kurczak w sosie warzywnym z jarmużem i makaronem

  1. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj umyte i warzywa (marchewkę i pietruszkę obrane ze skórki, cukinię w skórce). Pokrój umytą białą część pora na drobne krążki.  Wytnij twarde łodyżki z jarmużu i porwij w rękach lub pokrój w paseczki. Warzywa i jarmuż możesz umieścić w jednej misce. Do drugiej miseczki włóż drobno pokrojone liście ziół bez łodyżek (oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, liście pietruszki).
  2. Na dużej patelni rozpuść masło lub nalej oliwę. Cebulę pokrój w małą kosteczkę i podsmaż 5 minut razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Dodaj starte warzywa, jarmuż oraz pora, dokładnie wymieszaj i smaż na niezbyt dużym ogniu przez 15-20 minut, aż wszystko zmięknie, a jarmuż zmniejszy swoją objętość. W międzyczasie w osobnym garnku ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone zioła, sól i pieprz (jeśli używasz) i wymieszaj.
  4. W dużym kubku lub misce wymieszaj dokładnie wodę ze śmietaną i mąką tak, żeby nie było żadnych grudek. Dodaj do warzyw na patelni i ciągle mieszając, doprowadź do zgęstnienia sosu. Gotuj jeszcze przez 3 minuty. Jeśli wydaje Ci się, że sos jest zbyt gęsty, to dodaj odrobinę wody.
  5. Na osobnej mocno rozgrzanej patelni przesmaż na oleju pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka. Rzadko obracaj mięso i pozwól mu się zarumienić na złoto. Usmażonego kurczaka dodaj do warzyw na patelni i wymieszaj. Makaron także możesz dodać na patelnię i wymieszać lub ułożyć na talerzu i polać sosem warzywnym z mięsem.

Wskazówki:

* Możesz użyć innego makaronu, ja akurat miałam kokardki. W wersji do pracy makaron ułożyłam na dnie pojemnika i przykryłam go sporą ilością warzywnego sosu z makaronem.

* Powyższy obiad świetnie smakowałby z sosem pomidorowym zamiast śmietanowego. Jeśli masz świeże pomidory (2 sztuki), sparz je gorącą wodą i pokrój w kosteczkę, dodaj wraz z sokiem na patelnię do warzyw pod koniec smażenia.

* Sos warzywny bardzo dobrze smakuje także tylko z makaronem bez mięsa.

Dorota Blatsios

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *