Puszyste placuszki z borówkami

Ostatnio dostałam sporo borówek od znajomej, która ma plantację. Jedzenie świeżych już znudziło się mojej rodzinie, więc zaczęłam kombinować, co tu by z nich zrobić. I tak wyszły pyszne placuszki z borówkami, którymi zajadamy się przewie codziennie. Są świetne w formie drugiego śniadania do pracy oraz podwieczorku. Borówki można zastąpić także innymi owocami – drobno pokrojonymi jabłkami, czy jagodami. 

placuszki z borówkami

Placuszki z borówkami

Główną ideą tego przepisu było jego szybkie wykonanie i nienabrudzenie zbyt wielu naczyń. Wiadomo, jeść każdy lubi, ale do sprzątania to nigdy nie ma chętnych. Zresztą cała moja kuchnia opiera się na minimalizacji ilości ubrudzonych garnków. Placuszki z borówkami bardzo posmakowały mojej rodzinie do tego stopnia, że nie zdążę wszystkich usmażyć, a już znikają z talerza. Dlatego myślę, że i Wam posmakują.

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki wrocławskiej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml kefiru lub maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju + olej do posmarowania patelni
  • szklanka borówek
  1. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wlej kefir lub maślankę  oraz dodaj dwa całe jajka, a następnie zmiksuj i dodaj susze składniki. Wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę. Dodaj umyte borówki i delikatnie wymieszaj.
  2. Na rozgrzaną patelnie (najlepiej naleśnikową) wlej odrobinę oleju i rozprowadź. Nakładaj po jednej łyżce ciasta z kilkoma borówkami. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Gotowe placuszki układaj na ręczniku papierowym, ponieważ może wyciekać sok z borówek.

Pyszną alternatywa dla borówek mogą być drobno pokrojone jabłka lub jagody. Można też placuszki przygotować bez owoców i podawać z domowym dżemem.

placuszki z borówkami

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *