Szybki obiad z bakłażana, pomidorów i ryżu

Każdy z nas ma taki dzień, że głód dopada znikąd, a gotować za bardzo się nie chce. Wtedy warto mieć składniki na jakiś szybki obiad. A najlepiej byłoby, gdyby taki posiłek można by zabrać do pracy i odgrzać w mikrofalówce. W moim domu takie dania to prawie codzienność. Wymyślam przepisy, które pozwalają przygotować szybki obiad w maksymalnie pół godziny. Postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich pomysłów. 

szybki obiad

Bakłażan, oberżyna, miłosna gruszka – na zdrowie!

Warzywo, a raczej owoc, z rodziny psiankowatych ma wiele nazw. Raczej rzadko jest uprawiany w ogrodach w naszym klimacie, ponieważ jest to roślina ciepłolubna i wymaga sadzenia pod osłonami (w szklarni lub tunelu foliowym). Bakłażany są popularne w kuchni śródziemnomorskiej, gdzie często łączy się je z pomidorami i cukiniami. Zaletą jest niska kaloryczność i, choć nie zawiera zbyt dużo witamin, ale jest bogatym źródłem potasu, magnezu i wapnia.

Szybki obiad dla zapracowanych

Nie jestem zwolenniczką przesiadywania w kuchni całymi dniami, zwyczajnie nie mam na to czasu. Poza tym po powrocie z pracy, chcę spędzić czas z rodziną, a wieczorami odpocząć na kanapie. Dlatego w moim domu panuje zasada – gotujemy szybko i na dwa dni. Zawsze też musi być dodatkowa 1 lub 2 porcje, żeby mąż mógł zabrać do pracy i odgrzać w mikrofalówce. Rzadko dochodzi do odstępstw.

Pomysły na szybki obiad powstają same, gdy zamawiam zakupy przez internet na cały tydzień. Zaplanowanie posiłków na 7 dni pozwala za jednym razem skompletować większość składników i ogranicza ilość wyrzucanej żywności, bo nic się nie marnuje. Nieoceniony jest także fakt, że zakupy dojeżdżają pod moje drzwi i nie muszę spędzać 2-3 godzin kręcąc się po sklepach.

szybki obiad

Przepis na szybki obiad z bakłażana, pomidorów i ryżu

Składniki na 2 porcje

  • 1 duży bakłażan,
  • 1 mała cebula,
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • 1 opakowanie ryżu np. parabolicznego,
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.
  1. Pokrój bakłażana w kosteczkę ok 1 cm, posyp obficie solą i odstaw na bok. Pokrój drobno cebulę. Sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę 1 cm. W szklance wymieszaj sos sojowy, cukier oraz sok z limonki.
  2. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj bakłażana. Mieszaj co jakiś czas, aż bakłażan zmięknie ok 8-10 minut. Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, smaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj sos, wymieszaj i odstaw z ognia.
  3. Podawaj razem z ugotowanym ryżem.

W wersji bardziej sycącej możesz wymieszać warzywa z wcześniej usmażoną piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę.

Przeczytaj także: Kurczak w sosie warzywnym z jarmużem i makaronem

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *