Racuchy z jabłkami bez drożdży

Uwielbiam racuchy i wszelkiego rodzaju placuszki. Nie żebym zawsze je lubiła, ale od czasu jak mój obecnie dwuletni syn zaczął jeść normalne pokarmy, zaczęłam kombinować co to dobrego do jedzenia zrobić, żeby zostało zjedzone ze smakiem. Oczywiście warunkiem była szybkość i łatwość przygotowania oraz dodatek owoców. I tak powstały racuchy z jabłkami bez drożdży! Dodam, że są świetne od razu po zrobieniu oraz następnego dnia.

Racuchy z jabłkami bez drożdży

Łatwo, szybko i smacznie

Jak pewnie wiecie (albo i nie), w mojej kuchni panuje zasada, że wszystkie potrawy mają być łatwe i  się szybko robić, bo nie lubię stać przy garach, a tym bardziej nienawidzę sprzątać po gotowaniu. Szukam ciekawych potraw, które przygotuję nawet z pomocą syna lub poradzę sobie, gdy będzie zabierał mi wszystkie łyżki i miski z blatu – takie gotowanie dla szybkich i zwinnych (i nie koniecznie wściekłych). Pewnie część z Was wie o co chodzi!

Szukałam jakiegoś pomysłu na desery i podwieczorki, które przygotuję w kwadrans, a dodatkowo efekt pichcenia będę mogła zabrać do pracy. Próbowałam różnych placuszków – w trakcie lata często robię Puszyste placuszki z borówkami, ale teraz nie ma świeżych borówek, a mrożonych nie lubię. Za to jabłek jest od groma! Nie wiem jak Wy, ale ja mam swoje ulubione odmiany, które są łatwo dostępne – Golden Delicious i Gala. Na studiach uczyłam się rozpoznawać ponad 40 odmian jabłek i mogłam próbować każdej z nich, ale ta przygoda nadaje się na całkiem inny wpis.

Racuchy z jabłkami bez drożdży (25 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej),
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  1. Przesiej mąkę do osobnej miski i wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddziel żółtka od białek, a następnie ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę.
  3. Dodaj mąkę oraz mleko i wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek.
  4. Zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach. Możesz także pokroić je w drobną kostkę. Dodaj do masy.
  5. Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą.
  6. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem nakładaj po jednej łyżce i formuj placuszki. Smaż chwilę na jednej stronie, po czym obróć i smaż do uzyskania złotego koloru.
  7. Gotowe placuszki można posypać cukrem pudrem lub podawać z ulubionym dżemem.

Z racji, że mój mąż jest alergikiem, dla niego robię porcję ciasta bez jabłek i także racuszki świetnie smakują!


Jeśli spodobał Ci się mój wpis, koniecznie daj mi znać o tym w komentarzu! Chętnie dowiem się, jak przygotowujesz swoje ulubione racuchy. Nie zapomnij także zapisać się do newslettera, żeby być na bieżąco z wpisami na blogu i niczego nie przegapić!

Powiązane wpisy

Dorota

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.