Czosnek w ekologicznych uprawach

O tym, że czosnek ma korzystne oddziaływanie na organizm nie trzeba mówić. Jest także niezastąpiony w kuchni, dlatego bardzo często uprawia się go w ogrodach warzywnych. Ma on także inną właściwość, dzięki której cenią go osoby prowadzące ekologiczne uprawy – czosnek jest niezastąpiony jako naturalny środek ochrony roślin.

czosnek

Czosnek w uprawie współrzędnej

Czosnek, podobnie jak cebula, ma bardzo korzystne oddziaływanie na inne rośliny, dlatego jest niezastąpiony w uprawie współrzędnej. Wykorzystuje ona wzajemne korzystne oddziaływanie poszczególnych roślin na sąsiadujące gatunki. Warto sadzić czosnek z niezbyt ekspansywnymi ziołami, ponieważ podkreśla ich smak. Badania pokazują, że dobrze czuje się w towarzystwie kopru ogrodowego oraz pietruszki, a także warzyw takich, jak sałata i pomidory. Poza aspektem wzajemnego oddziaływania roślin, łączenie innych gatunków z czosnkiem pozwala stworzyć ciekawą wizualnie kompozycję.

Więcej o uprawie współrzędnej czytaj w artykule:

Ekologiczne  środki ochrony roślin w skali mikro

Uprawiając rośliny, czy to w ogrodzie, czy na balkonie, dbamy o jakość uzyskiwanych warzyw i owoców. Staramy się nie ingerować silnymi chemicznymi środkami, a zastępować je naturalnymi preparatami. Poza aspektem zdrowotnym, dużą rolę odgrywa cena, ponieważ na niewielkiej działce lub w skrzynce balkonowej nie opłaca się kupować gotowych środków. Okazuje się nawet, że przy szybkiej reakcji ekologiczne preparaty mogą uchronić przed stratami i dają gwarancję, że wyprodukowana żywność nie zawiera podwyższonych ilości szkodliwych związków chemicznych.

Gnojówki

Gnojówki są najlepszymi preparatami z grupy tych naturalnych. Robi się je stosunkowo długo (2-4 tygodni), a przy tym wydzielają mało przyjemny aromat, dlatego raczej polecane są do przygotowania w ogrodach niż na balkonach. Do ich wykonania potrzbne jest świeże ziele, które zalewa się w plastikowym lub drewnianym (nie metalowym!) naczyniu 10 litrami chłodnej wody. Pojemnika nie zakrywa się szczelnie – gnojówka musi mieć dostęp do powietrza, ale nie powinny dostawać się do niej owady, dlatego dobrze jest zabezpieczyć ją za pomocą gazy. Raz dziennie należy wszystko przemieszać, aż do uzyskania klarownego płynu bez piany.

Gnojówka z czosnku

Do jej przygotowania potrzebne będzie czosnek: tyle aby zajęło pół wiaderka (o pojemności 10 litrów) – mogą to być zielone łodygi kwiatostanów, łuski, korzenie, uszkodzone ząbki, liście. Ząbki należy zmiażdżyć, a liście pociąć na mniejsze fragmenty. Przyda się także woda – może to być deszczówka lub z kranu, którą zalewamy materiał roślinny do 1cm od górnej krawędzi wiadra. Wiadro należy ustawić w cienistym miejscu, gdzie nie mają dostępu promienie słoneczne. Po około 1 tygodniu zaczyna się fermentacja.

W formie nierozcieńczonej gnojówkę z czosnku wykorzystuje się do zwalczania połyśnicy marchwianki – opryskuje się roślinę i glebę w trakcie okresu lotów tych muchówek.

W formie rozcieńczonej 1:10 stosuje się prewencyjnie w ochronie przeciw chorobom grzybowym – preparatem podlewa się ziemię wokół rośliny. Zleca się stosowanie w uprawie buraków, malin, pomidorów, porzeczek, róż i truskawek.

Wywar

Ten rodzaj preparatu można uzyskać szybciej, ponieważ już po 12-24 godzinach. Potrzebne jest do tego świeże lub suszone ziele, które zalewa się wodą i pozostawia na okres pół do całej doby. Gdy zaczyna wytwarzać się lekka pianka, należy preparat zagotować przez 30 minut. Po wystudzeniu można od razu zużyć lub jeszcze gorący rozlać do słoików, szczelnie je zakręcić, postawić do góry dnem i zużyć w ciągu 3-4 tygodni. Należy jednak pamiętać, że po otwarciu wyciąg należy wykorzystać w ciągu tygodnia.

Wywar z czosnku

Na 10 litrów wody potrzeba około 200 g zmielonych lub dobrze roztartych ząbków. Wyciąg należy gotować przez pół godziny następnego dnia. Zaleca się go zużyć od razu po przygotowaniu. Najlepiej go wykorzystać na wiosnę i latem zarówno zapobiegawczo, jak i przy leczeniu porażenia. Stosuje się go przeciw chorobom grzybowym, pomaga zwalczać także mszyce, roztocza oraz wielopąkowca porzeczkowego.

Wyciąg

Jest to najłatwiejszy do przygotowania preparat, jednak ma najmniejszą skuteczność. Polega na zalaniu ziela wodą i odstawieniu go na 12-24 godziny. Po tym czasie należy go od razu wykorzystać.

Wyciąg z czosnku

Do jego przygotowania potrzeba 200 g startych lub zmielonych ząbków, które zalewa się 10 litrami wody. Po 12-24 godzinach można wykorzystać uzyskany preparat do walki oraz ochrony przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi, połyśnicą marchwianką, przędziorkami i wielkopąkowcem porzeczkowym.

Dorota Blatsios


Jeśli podobał Ci się ten artykuł to pozostaw po sobie ślad. Dołącz także do newslettera microgarden dzięki czemu nie przegapisz żadnego artykułu.

Powiązane wpisy

Dorota

2 Comments

  1. Ciekawy artykuł! Nie wiedziałem, że poza zbawiennymi właściwościami dla człowieka można go także wykorzystać jako ekologiczny środek ochrony roślin. Na pewno wykorzystam tą wiedzę przy pielęgnacji mojego ogrodu.

    • Czosnek jest niesamowitą rośliną i warto po nią sięgać, szczególnie w uprawach warzyw, które będą spożywane przed domowników. W końcu te uprawy są po to, żeby mieć zdrową i “czystą” żywność bez pestycydów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.