Jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Niedawno naszła mnie ochota na jakieś pyszne ciasto, najlepiej takie, co to przypomina o lecie i sprawia, że jest jakoś tak cieplej w te zimowe dni. Jakie owoce kojarzą się z wiosna i latem? Oczywiście truskawki, a ciasto z truskawkami, to już w ogóle rewelacja! Umówmy się, w środku zimy raczej nie da się dostać tych świeżych, polskich owoców, więc trzeba sięgnąć po mrożone. Ale nawet te one sprawiają, że ciasto z truskawkami jest pyszne!

jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Przeczytaj także: Puszyste placuszki z borówkami

Zjadłabym coś dobrego…

Mój mąż słyszy to zdanie średnio 3-4 razy w tygodniu. Chwilę później krążę między lodówką, a komodą, w której mam nadzieję, że znajdę jakieś pyszności, ale nic tam ciekawego nie ma. Zaglądam do szafek w kuchni, a potem znowu do lodówki. Też tak macie jak Was najdzie ochota na “coś dobrego“? Wtedy mąż mówi:

– To może zrób ciasto? – prawie jak kiedyś w reklamie “A może budyń?”.

Najpierw mierzę go morderczym wzrokiem, bo nie za bardzo lubię stać przy garach przez pół dnia lub, w tym przypadku, przy miskach, blenderze i piekarniku. Potem na mojej twarzy pojawia się zamyślenie, a w końcu zapala się lampka i przeglądam mój notes z przepisami. Lubimy ciasta, które robi się szybko i łatwo oraz brudzi się mało misek, naczyń i innych akcesoriów. A jeśli wszystko można zrobić blenderem lub mikserem, to w ogóle rewelacja. Właśnie tak zrodził się pomysł na jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką.

Jako niepisany kierownik tej imprezy, rozdzieliłam zadania:

  • Ojciec – kruszonka,
  • Dzieć – wytargać miski z szafki, wyjąć jeszcze 2 pokrywki i garnek, schować jedną pokrywkę i garnek, wyjąć zza kanapy brakującą pokrywkę, rozsypać trochę mąki na podłodze, przynieść miotłę, dosypać trochę więcej mąki i rozmieść ją miotłą po całej kuchni, oddać mamie miotłę, wziąć banana i siąść na kanapie,
  • Mama (znaczy się ja) – zrobić resztę ciasta poza kruszonką.

jogurtowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Przeczytaj także: Racuchy z jabłkami bez drożdży

Ciasto z truskawkami – trochę lata w zimie

Kruszonka:

  • 100 g mąki,
  • 70 g masła,
  • 3 łyżki cukru.

 

Ciasto jogurtowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepsza tortowa),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 50 g oleju lub roztopionego masła,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 400 g mrożonych truskawek (w sezonie użyj świeżych),
  • cukier puder do posypania.

Przygotuj wcześniej wszystkie składniki, żeby miały temperaturę pokojową. Zamarznięte truskawki wyłóż na durszlak i zaczekaj do ich rozmrożenia, a następnie pokrój na mniejsze fragmenty. Zaczynamy od zrobienia kruszonki. Do miski wsyp mąkę, cukier i drobno pokrojone masło. Całość rozcieraj palcami do uzyskania drobnych grudek. Zlep je kulę, umieść w woreczku i włóż do zamrażalnika na 0,5-1 godzinę.

Włącz piekarnik na 180 st. Przygotuj tortownicę (ja używam o średnicy 26 cm) – wyłóż dno papierem do pieczenia, a obręcz posmaruj masłem lub olejem, a następnie zapnij ją tak, żeby papier wystawał poza nią.

W jednej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj składniki do ich połączenia. W drugiej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej piany (ok 7-10 minut). Dodaj sypkie produkty (mąka z proszkiem) oraz jogurt i dobrze wymieszaj łyżką lub krótko mikserem.

Masę przelej do tortownicy i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj pokrojone truskawki – możesz wyłożyć dość gęsto, jeśli lubisz dużo owoców w cieście. Posyp wszystko rozdrobnioną w palcach kruszonką i wstaw do piekarnika na 45-50 minut.

Wskazówka: W trakcie pieczenia będzie wydzielać się dużo wody z truskawek, szczególnie jeśli nie rozmroziły się do końca. Jeśli powstało dużo wody, to pieczenie trzeba będzie wydłużyć. Sprawdź wykałaczką czy jest upieczone – jeśli wykałaczka będzie oblepiona ciastem, to wydłuż pieczenie.

Dorota Blatsios


Lubisz truskawki i lato? Ja też! Dlatego polecam Ci to niesamowicie pyszne ciasto, które pachnie owocami i letnim relaksem. Upiecz i podziel się ze mną swoimi wrażeniami. Jeśli nie chcesz przegapić najnowszych artykułów na microgarden, zapisz się do newslettera.

Powiązane wpisy

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *