Topowe potrawy z grilla

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie wakacji bez organizacji biesiady grillowej w gronie najbliższej rodziny i przyjaciół. Okazuje się, że grill jest podstawowym elementem wyposażenia nawet niewielkich ogródków. Dania przyrządzanie na grillu są naprawdę pyszne, a do tego zdrowe i rzeczywiście można się nimi zajadać na świeżym powietrzu, co daje zupełnie wyjątkowy klimat obiadu czy kolacji. Jakie dania z grilla lubisz najbardziej? Przedstawiamy te, które przyrządzane są przez Polaków najczęściej.

Marynowane mięso z grilla

Grill jest świetnym urządzeniem do obróbki cieplnej mięsa różnego gatunku. Najczęściej grillujemy drób, uwielbiamy kiełbaskę z grilla, ale chętnie sięgamy też po boczek czy żeberka.

Istotna jest użyta marynata, która zapewnia głębie smaku. Możemy wykorzystać mieszanki przypraw, świetnie sprawdzają się te pikantne, na przykład do skrzydełek albo musztardowo-miodowe do żeberek. Kucharza ogranicza jedynie wyobraźnia. Warto natomiast pamiętać o jeden zasadzie. Mięso, które ma wylądować na grillowym ruszcie, powinno być zamarynowane przynajmniej dzień wcześniej, żeby mogło dobrze przyjąć smak i aromat wszystkich przypraw.

Do marynowania mięsa na grilla najczęściej używa się słodką lub ostrą paprykę, sól i pieprz, czosnek czy tymianek, Wybór ziół jest ogromny, można korzystać z nich wedle własnego uznania.

Grillowana ryba

Co ciekawe, grille gazowe czy te węglowe sprawdzają się świetnie, jeśli chcemy serwować dania lekkostrawne. Okazuje się, że potrawy z grilla zalecane są osobom stosującym dietę odchudzającą. Nie trzeba dodawać tłuszczu, smażyć, korzystać z gęstych sosów ani panierować poszczególnych produktów.

Grillując rybę, wystarczy oprószyć ją ulubionymi przyprawami, dodać plasterek cytryny i zawinąć w folię aluminiową. Po mniej więcej 20 minutach danie jest gotowe.

Jaka ryba jest najlepsza z grilla? Tak naprawdę wszystkie ryby można grillować. Pyszna jest dorada, tuńczyk, dorsz lub łosoś. Coraz chętniej grillujemy też owoce morza, na przykład krewetki tygrysie. Dzięki temu danie z grilla może być jak najbardziej wykwintne i sprawdzi się doskonale na każdą okazję.

Warzywa z grilla

Jeszcze do niedawna wrzucaliśmy na ruszt jedynie karkówkę albo tradycyjną kiełbasę, natomiast wraz ze zmianą naszych nawyków żywieniowych, podczas biesiady grillowej standardem są już warzywa z grilla. Pysznie smakuje grillowana papryka, pieczarki, cukinia, bakłażan czy szparagi. Z tych warzyw udaje się skomponować nie tylko dodatki obiadowe, ale również pełnowartościowe, wegetariańskie dania.

Grillowane sery

Góralski oscypek z żurawiną albo grecki ser halloumi smakują z grilla naprawdę wyśmienicie. Z powodzeniem można grillować również camembert z dodatkiem żurawiny albo ser feta. Będą stanowić pyszną przekąskę, dodatek do sezonowych sałat albo jako urozmaicenie potrawy mięsnej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here