Dania włoskie

Chyba nie ma osoby, która nie jadłaby kiedyś jakiegoś znanego dania kuchni włoskiej. Praktycznie każdy jadł pizzę albo spaghetti. Te potrawy przeszły do świadomości społecznej i nie ma się co dziwić. Są to dania uniwersalne, które można wzbogacać o składniki wedle swojego uznania, a także bardzo proste w przygotowaniu. Dzięki temu kuchnia włoska stała się popularna na całym świecie.
Najbardziej popularną potrawą kuchni włoskiej jest chyba pizza. To placek drożdżowy pokryty warstwą sosu pomidorowego, posypany mozzarellą i różnego rodzaju dodatkami. Ciasto robi się bardzo prosto: jedynie używając mąki, drożdży, oliwy, wody i szczypty soli. Najlepszą mąką do pizzy jest mąka 0, ale dobrze sprawdza się też zwykła mąka tortowa. Dodatki do pizzy to temat rzeka. Każdy ma swoje ulubione, a pizzerie prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowych kompozycji smakowych. Mimo to najbardziej popularnymi wariantami są: pizza pepperoni, pizza wegetariańska, pizza parma, a także zwyczajna margherita. Wielbiciele pizzy mogą liczyć na wiele opcji jej zakupu, gdyż jest wiele małych pizzerii, ale i dużych sieci, oferujących swoje usługi. Pizza może zostać dostarczona pod drzwi przez kuriera, ale można też łatwo wykonać ją samemu w domu. Popularnością cieszą się pizza party, które polegają na samodzielnym dekorowaniu własnych pizz przez gości. Potem placki te są wypiekane i każdy zjada własnoręcznie utworzoną kompozycję. Pizza na początku była daniem biedoty, właśnie z powodu swojej prostoty i niezbyt wielkiego wyrafinowania. Aktualnie, jest to danie, które wiele osób uważa za swoje ulubione. Nie można się dziwić, gdyż pizza zawiera wiele węglowodanów dzięki cieście, ale też tłuszczów, dzięki serowi. Na szczęście, pizza nie jest wcale tak niezdrowa jak niektórzy uważają. Jeśli pizza na przykład będzie na razowym cieście, zrezygnuje się z sera, albo da się go po prostu niewielką ilość na pizzę, a także użyje wielu warzywnych dodatków, wtedy to włoskie danie będzie smaczne, a jednocześnie bardzo zdrowe. Taka pizza będzie ciężka od różnego rodzaju warzyw, które zapełniają żołądek i powodują uczucie sytości. Szczególnie dobrymi warzywami na pizzę jest cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, cebula, oliwki. Na pizzę warto też dodać pieczarki i posypać obficie rukolą. To jest właśnie jedna z wielkich zalet pizzy – możliwość zmieniania składników. Dzięki temu, ta uniwersalność powoduje, że pizza jest jednym z najsmaczniejszych dań na świecie.
Kolejnym popularnym daniem, jakie oferuje kuchnia włoska jest spaghetti. Jednak jest to coś innego niż w Polsce. We Włoszech, pastę podaje się przed głównym daniem: jest to więc coś takiego jak nasza zupa. Makarony mają przeróżne kształty, a nawet kolory. Na przykład, spaghetti bolognese które znamy z Polski, we Włoszech przybiera trochę inną postać. Tam makaron jest płaski i szeroki, a sos gęsty i bardzo wyrazisty. Wyjątkowy smak mięsnego sosu bierze się z faktu, że jest gotowany kilka godzin, z dodatkiem czerwonego wina, mleka, a tylko odrobiny koncentratu pomidorowego. Taki sos może zostać też użyty do lasagne, gdzie płaty makaronu przekłada się takim mięsnym sosem, sosem beszamelowym i serem. To ulubione danie kota Garfielda cieszy się wielkim uznaniem wśród wielu ludzi na świecie. Jest bardzo sycące. Włoskie pasty opierają się nie tylko jednak na sosach pomidorowych. Włosi używają też sosów białych, szczególnie znanym daniem opartym na makaronie jest carbonara, czyli sos oparty na boczku, jajkach i parmezanie. Podobnie rzecz dzieje się z pizzą, na którą często jest nakładany sos zwany białym. Makarony są tez podawane na przykład z oliwą albo pesto – pastą z bazylii zmieszaną z oliwą, serem i orzeszkami piniowymi.
Kuchnia włoska słynie z wielu składników, które potem można wykorzystywać podczas gotowania. Jest to między innymi oliwa z oliwek, popularna na terenie Włoch od tysięcy lat. Używa się też różnych serów, z czego najbardziej znana jest mozzarella, ale też grana padano albo parmezan (parmigiano reggiano). Włoskie sery są podstawą wielu dań kuchni włoskiej, podobnie jak pomidory: składnik między innymi lasagne, pizzy, spaghetti. Najsłynniejsze włoskie pomidory to San Marzano.
Oprócz tych najbardziej popularnych dań, nie można zapominać też o zdrowym i pożywnym risotto, które składa się z ryżu i warzyw. To bardzo zdrowy posiłek, a także prosty do wykonania. Wystarczy tylko ugotować ryż i dodać swoje ulubione składniki. Kolejnym takim posiłkiem jest ravioli, czyli coś na kształt polskich pierogów. Są mniejsze i wypełnione farszem – na przykład bazyliowym, albo z dodatkiem serów. Jest to kolejny ciekawy posiłek, z jakiego słynie kuchnia włoska.
Włosi słyną też z win, na północy tego kraju jest wiele winnic. Oferuje się różnego rodzaju spotkania w winnicach połączone z degustacją różnych szczepów win. Dodatkowo można też spotkać się przy desce serów.
Nie można też zapominać o deserach. Jednym z bardziej znanych słodkich dań kuchni włoskiej jest pana cotta, czyli deser złożony głównie ze śmietany. Jego przygotowanie polega na zmieszaniu śmietanki razem z żelatyną i cukrem, a potem podgrzanie mieszaniny. Ten włoski deser podaje się najczęściej z różnego rodzaju owocowymi musami, na przykład musem truskawkowym lub malinowym. Chyba najsłynniejszym jest tiramisu, czyli ciasto, które go charakterystyczną cechą są biszkopty nasączone espresso. Do tego dodaje się kolejny ze słynnych włoskich serów czyli mascarpone, a także żółtka i cukier. Taką masą przekłada się biszkopty i schładza. Nazwę tego deseru można przetłumaczyć na „obudź się” co tłumaczy obecność kawy w tym deserze. Ogólnie rzecz biorąc, to włosi słyną ze świetnej kawy. Wiele nazw kawy takich jak capuccino albo espresso. Włosi chętnie i często piją kawę, szczególnie do śniadania. Włoskie śniadania są dużo mniej obfite niż śniadania kuchni polskiej. Kuchnia włoska to głównie obiad i kolacja, śniadania są zwykle na słodko. Może być to rogalik, albo chleb z dżemem i miodem. Największą atrakcją są właśnie obiady i kolacje. Nic dziwnego, gdy dania kuchni włoskiej są bardzo smaczne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here