Na co dzień większość ludzi spożywa mleko w tradycyjnej, płynnej formie – jako dodatek do kawy, płatków śniadaniowych, czy osobne danie np. zupę. W sklepach spożywczych możemy natknąć się również na mleko w proszku. Być może wyobrażamy sobie wtedy, że jest to czysto chemiczna substancja, którą ze zwykłym mlekiem łączy tylko specyficzny smak. Czy tak jest rzeczywiście? Co to jest mleko w proszku i do czego jest dodawane?
Czym jest mleko w proszku?
Mleko w proszku, to zwykłe, krowie mleko, jakie zna każdy z nas. Jedyna różnica polega na tym, że występuje w sypkiej postaci. Jak do tego dochodzi? Mleko w płynie poddawane jest procesowi pasteryzacji. Następnie odparowuje się z niego wodę. Drobnoustroje i enzymy ulegają zniszczeniu, a wartość odżywcza „suchego” mleka ulega zmniejszeniu.
Sproszkowane mleko, a produkty spożywcze
Gdy dokładniej przyjrzymy się etykietom niektórych produktów na sklepowej półce, możemy zauważyć, że zawierają śladowe ilości sproszkowanego mleka. Mogą to być na przykład: herbatniki, bułeczki maślane, a nawet… wędliny! Obecność mleka w proszku nie powinna nas zdziwić podczas analizowania składu produktów nabiałowych, takich jak: twarożki, serki, czy jogurty naturalne. Suszone mleko może znaleźć się również w lodach, batonach i kawie.
Zastosowanie sproszkowanego mleka w kuchni
O ile niektóre składniki można wykorzystywać zarówno w celach przemysłowych, jak i kulinarnych (np. kwasek cytrynowy), o tyle mleko w proszku stosuje się raczej jako dodatek do potraw, a szczególnie deserów. Z mleka w proszku przygotowuje się kremy do przekładania ciast. Nasze babcie doskonale pamiętają je jako główny komponent bloku czekoladowego (najbardziej znany rarytas w czasach PRL).
Deserem, którym gospodyni domowa zjedna sobie serca gości, jest ciasto Milky Way bez pieczenia – ciemny biszkopt przełożony masą z mleka w proszku http://www.krasnystaw.eu/pl/produkty/produkty-w-proszku/mleko-w-proszku-odtluszczone.